Ruim 120 militairen moeten nog bevorderd worden

Er moeten nog 123 militairen in aanmerking komen voor bevordering. Volgens de minister is de procedure strikt geregeld volgens de Wet op de rechtspositie van militairen.
Militairen komen pas in aanmerking voor bevordering wanneer zij voldoen aan specifieke voorwaarden: een minimumdiensttijd, een minimale rangtijd, het behalen van een relevante opleiding, een positieve beoordeling én een geslaagde sporttest. De voordrachten worden gedaan door afdelingshoofden, waarna een interne beoordeling volgt door de afdeling Personeelszaken. Na goedkeuring ondertekent de minister persoonlijk de voordrachten.
In totaal zijn reeds meer dan 2600 militairen bevorderd. Voor de resterende 123 militairen zijn de stukken inmiddels ingediend bij de RvM en het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Het wachten is op de goedkeuring en uitgifte van de officiële missives.
De afgelopen jaren is er een inhaalslag gemaakt op het gebied van opleidingen. Ongeveer 50 trainingen en cursussen zijn inmiddels afgerond. Ook korporaals die al bijna 25 jaar niet bevorderd zijn, krijgen nu via een aanvullende opleiding de mogelijkheid om door te stromen naar de rang van onderofficier. De minister hoopt dit traject in mei af te ronden.
Om het personeelstekort in het leger aan te pakken, is vorig jaar al een eerste groep nieuwelingen aangetrokken. Voor dit jaar is de werving van nog eens 180 manschappen gepland. De selectie wacht op de medische en psychologische keuring. De lichting had in april moeten starten, maar werd uitgesteld vanwege betalingsproblemen rond de medische keuring. Inmiddels zijn hierover gesprekken gevoerd met het ministerie van Financiën en Planning.
Het ministerie werkt ook aan de aanleg van een zogenaamd Groenhartplein – een openbaar park waar burgers kunnen genieten van rust, natuur en recreatie. Volgens minister Mathoera zullen kleine ondernemers betrokken worden bij het project, wat werkgelegenheid zal scheppen. Tot nu toe zijn 90 bomen geplant, waarvan er nog 60 in leven zijn. De bomen zijn gemiddeld een meter hoog. Er worden nog 100 bomen bij geplant.
In de tweede fase van het project zullen wandelpaden, zitbanken, een speeltuin, een toilettengroep en een kantine worden aangelegd. De bedoeling is dat het Groenhartplein binnen vijf jaar uitgroeit tot een volwaardig nationaal park.
Recent is ook oude munitie uit 1976 vernietigd. Dit gebeurde in samenwerking met IMPACS – een regionaal veiligheidsorgaan in het Caribisch gebied – en Amerikaanse experts. Volgens de minister was de munitie vanwege ouderdom niet langer veilig om te bewaren of gebruiken.
Het materiaal mocht bovendien niet zomaar worden gedumpt. Daarom is een speciaal traject gevolgd waarbij de munitie gecontroleerd tot ontploffing is gebracht in een daarvoor bestemd gebied. Waar dit precies gebeurde, kon de minister niet meer aangeven.