door Edwien Bodjie
PARA — “Ik ben blij dat er organisaties zijn die zien hoe hoog de nood is, want van de overheid krijgen we geen enkele respons.” Dit zei Sergio Jubithana, kapitein van het inheemsendorp Hollandse Kamp. Van Rotaract Club of Paramaribo werden zaterdag vijf watertanks ontvangen. Het dorp beschikt over acht tanks, waarvan zeven zijn gedoneerd door de service club. De andere komt van het Nationaal Leger.ADVERTISEMENT
Hollandse Kamp heeft nu een wateropslagcapaciteit van ongeveer 25.000 liter water. De Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) heeft beloofd voor de bevoorrading te zorgen.
Rotaract heeft de schenking gedaan in het kader van haar ‘Save Water, Save Lives’-project. “We hopen dat dit enigszins genoeg is om het hele dorp van water te voorzien. Als organisatie helpen we graag waar we kunnen. Schoon drinkwater is trouwens één van de eerste levensbehoeften”, zei Kimberly Gajadhar van de Rotaract Club.
Watervoorziening
In 2018 kreeg het dorp voor het eerst toegang tot schoon drinkwater via de SWM, wat een enorme vooruitgang betekende. Maar drie jaar geleden begon de waterdruk te dalen en twee jaar geleden stopte de watervoorziening. Sindsdien zijn de dorpelingen weer afhankelijk van regenwater en waterputten. Het was in die periode dat Rotaract de eerste twee tanks schonk.
Jubithana zei dat SWM verschillende redenen gaf voor het falen van de watervoorziening. “Eerst hoorden we dat de pompen defect waren, daarna dat er lucht in het systeem zat. Vervolgens werd gezegd dat er onderdelen vervangen moesten worden, maar dat die duur en moeilijk te verkrijgen zijn. Later werd ons verteld dat door extreme droogte de waterbronnen zijn opgedroogd.”
Geen hulp overheid
De impact op het dagelijkse leven van de dorpsbewoners was groot. “We waren uit de ouderwetse manier van watervoorziening gestapt en ineens moesten we terug. Mensen waren het niet meer gewend en niet voorbereid. De kreken, waar we vroeger water haalden, zijn nu vervuild door onder meer afvalwater van de nabijgelegen luchthaven.”
De overheid schoot volgens Jubithana nauwelijks te hulp. “We kregen één watertank van het leger en moesten verder zelf water opslaan in alles wat mogelijk was. SWM leverde af en toe water, maar zeker in de droge tijd was dat lang niet genoeg.”
Terwijl de overheid nauwelijks actie onderneemt, blijft de Rotaract Club zich inspannen om de situatie te verlichten. Haar extra donatie van vijf reservoirs zorgt ervoor dat de bewoners tenminste een minimale waterreserve hebben.
Toch blijft de situatie zorgelijk. “Dit water wordt vooral gebruikt voor huishoudelijke taken, zoals afwassen. Voor drinkwater is het minder geschikt, omdat de tanks regelmatig gereinigd moeten worden. Sommige mensen hebben uit eigen middelen tanks aangeschaft, maar van de overheid hebben we niets gekregen.”
Sceptisch
SWM ontwikkelt een nieuwe waterbron bij Republiek en die biedt volgens de dorpskapitein hoop. Echter, hij is sceptisch. “Ik hoop dat men in aanloop naar de verkiezingen eindelijk met een duurzame oplossing komt. Wat vooral steekt is dat de overheid het probleem nooit serieus heeft aangepakt, terwijl toegang tot schoon drinkwater een fundamenteel recht is. Het is zelfs één van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.”
Hollandse Kamp heeft de situatie aangekaart bij president Chandrikapersad Santokhi, maar die is nooit langsgekomen. “Zelfs een viraal interview over onze waterproblemen op sociale media leidde niet tot enige reactie van de overheid.”
Naast de waterproblematiek kampt Hollandse Kamp met slechte infrastructuur. “Onze weg zit al jaren vol gaten, het elektriciteitsnet moet worden uitgebreid en er moeten betere voorzieningen komen”, somt Jubithana op. “We doen als gemeenschap ontzettend veel met eigen middelen, maar op een gegeven moment hebben we steun nodig.”
Hollandse Kamp is een inheemsendorp in het district Para, nabij Zanderij, ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Paramaribo. De gemeenschap telt 350 inwoners grotendeels Arowakse, Lokono en Karaïbische inheemsen.
- Jolanda Eugenie Meijer-Hanenberg (66) Amsterdam 17-3-2025..
- Zakat, hoe en waarom..
- Zonne-energie voor Boven Suriname..
- Recidivist Wap opnieuw veroordeeld voor woninginbraak..
- Anton de Kom-tentoonstelling feestelijk geopend in Openluch…..
- Brunswijk haalt fel uit naar de NDP: ‘Mi pur’ y…..
- Brunswijk: ABOP komt als winnaar uit de bus..
- Basketballer Fräser bij rentree: ‘Lekker gevoel om weer op …..
- Zaak PVP tegen CHS en president pas onherroepelijk na mogel…..
- Partijcongres HVB keurt NDP-kandidaten Noersalim en Sapoen …..
- SVJ: Wissen van beeldmateriaal journalist is schending pers…..
- BLTO roept leden op vandaag massaal thuis te blijven..
- Dienstwapen politieagent gestolen bij woninginbraak..
- Column: Borrelpraat no. 864..
- SVJ veroordeelt intimidatie en bedreiging journalist door A…..
- Water en Vuur Festival: Educatie en bewustwording klimaatve…..
- SVJ veroordeelt aanval op persvrijheid na ABOP-congres..
- Hoofdredacteur SR Herald doet aangifte tegen DNVer..
- SVJ keurt initimidatie journalist ten strengste af..
- Journalist ernstig bedreigd door groepje ABOP’ers..
- Journalist Thomas geïntimideerd en privacy ernstig geschond…..