Romano Meriba betuigt spijt en wil een beter mens worden

“Ik heb fouten gemaakt in het leven. Ik ben een levend voorbeeld dat het anders kan”, betuigt Romano Meriba spijtig. Hij heeft onlangs een motivatiesessie gehouden voor de examenkandidaten van de Hendrikschool. Meriba heeft de jongeren toegesproken over wat hij verkeerd heeft gedaan en heeft ze bemoedigd dat pad niet te bewandelen.
“Ik ben in het verleden negatief in de publiciteit gekomen en heb een ommekeer gemaakt in mijn leven. Wat ik fout heb gedaan, hoeven jongeren niet te doen”, houdt hij jeugdigen een spiegel voor.
Docent Danitia Mokkum van de Nederlandse Business Academie (NBA) heeft hem benaderd om de motivatiesessie te houden. Meriba studeert bedrijfskunde aan de NBA.
“Ik kan zeggen dat ik ben veranderd, maar met daden spreek je mensen beter aan. Het is belangrijk jezelf te bewijzen en een voorbeeld te zijn”, licht hij toe.
Meriba is de pleegzoon van ex-president Desi Bouterse en werd veroordeeld voor deelname aan verschillende berovingen. De 37-jarige heeft het traject om zijn leven te beteren zes jaar terug ingezet. Toen hij in 2015 weer in detentie terechtkwam maakte hij de belofte aan zichzelf om een beter mens te worden. Na zijn vrijlating schreef hij zich in bij de University of Applied Science and Technology (UNASAT), maar geraakte weer in moeilijkheden.
“In het gevang werd ik getriggerd. Toen ik zag in welke problemen ik was, zei ik tegen mezelf: Dit is niet voor mij. Ik heb kinderen en ik dacht als ze ouder worden en mijn naam googlen dan zien ze het negatieve. Als ik verder studeer kan ik ze zeggen: Papa heeft fouten gemaakt in het verleden”, blikt hij vooruit.
Hij wil studeren om tot motivatie van jongeren en zijn eigen kinderen te zijn. De ex-veroordeelde maakt zich nu klaar om het volgend jaar af te studeren. Meriba wenst het pad van motivatiesessies te behouden. Samen met zijn stichting wil hij door moeilijke buurten trekken om de boodschap over te brengen.
Hij is ook benaderd voor een motivatiesessie door een LBO-school, een Imeao-school en een organisatie die zich bezighoudt met resocialisatie van jongeren. “Ik wil dat kansarme jongeren beseffen dat studeren belangrijk is en dat het deuren openmaakt”, beseft hij. Meriba is de klassenvertegenwoordiger van zijn studiegenoten.
Naomi Hoever