Rol cambio’s uit de hand gelopen

De rol van cambio’s, oftewel geldwisselkantoren, heeft nu een andere invulling gekregen dan waarvoor ze oorspronkelijk in het leven zijn geroepen. Oorspronkelijk waren deze bedoeld om kleine transacties of hoeveelheden valuta aan het publiek te verkopen. Tegenwoordig gaan zelfs importeurs naar deze geldwisselkantoren om deviezen te kopen. De cambio’s hebben hierdoor een oppermachtige positie gekregen, zegt econoom Winston Ramautarsing in een gesprek met LIM FM.
De voormalige voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is voorstander van het stellen van een plafond waaraan de geldwisselkantoren zich moeten houden. Het verkopen van exorbitant hoge bedragen aan valuta kan nooit de bedoeling zijn, aldus de econoom. Hij merkt echter op dat het niet zo is dat de geldwisselkantoren verantwoordelijk zijn voor het structureel opdrijven van de koers. Zij kunnen dat namelijk niet onbeperkt doen.
Ramautarsing is van mening dat net zoals geldwisselkantoren de koers niet kunnen opdrijven, ze deze ook niet kunnen verlagen. Hij kijkt eerder in de richting van de Open Markt Operaties (OMO’s), die nu minder interessant zijn geworden omdat de rente is gekelderd. Om deze weer aantrekkelijk te maken, zal de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de rente moeten verhogen. Nu het onaantrekkelijk is, betekent dit dat mensen hun dollars niet meer inwisselen voor SRD’s om deze te beleggen in OMO’s.
Verder stelt de econoom dat er een misvatting bestaat over de invloed van de douanekoers op de hoge winkelprijzen. De douanekoers wordt om de twee weken vastgesteld en heeft slechts beperkte invloed op het prijspeil. Deze heeft alleen betrekking op de invoerrechten die in de haven betaald moeten worden. Zorgwekkend is echter dat de douanekoers recent met SRD 2 is gestegen.
Volgens Ramautarsing is de enige oplossing het opvoeren van de productie in het land, zodat er meer valuta binnenkomt en de waarde van de SRD stijgt. Zodra de SRD sterker wordt, zal er geen behoefte meer zijn vanuit de samenleving om dollars op te potten. Het aangaan van leningen is volgens de econoom ook geen oplossing om de koers stabiel te houden, aangezien dit een tijdbom vormt. Het land zal deze leningen moeten terugbetalen met de schaarse middelen die het al heeft. De economie van Suriname moet zo worden ingericht dat we niet afhankelijk zijn van geluksfactoren, maar van prestaties, aldus Ramautarsing.