Roep om openstellen luchtruim zwelt aan

01/04/2021 16:08 – Amanda Palis

Toeristen spotten dolfijnen in de Surinamerivier. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Hoewel de ogen niet worden gesloten voor het sluipende gevaar, onderhandelt de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata) momenteel met de overheid om de mogelijkheden te bekijken om het luchtruim open te stellen. Dat beaamt directeur Sylvia Ang in gesprek met de Ware Tijd. “Er is inderdaad altijd een risico dat je besmettingen binnenhaalt of zelfs nieuwe varianten, maar de praktijk heeft uitgewezen dat met de tientallen toeristen die binnenkomen, er juist minimale besmettingen waren”, verdedigt ze de beweegredenen van de Shata. Ang vindt dat de landgrenzen goed moeten worden bewaakt, “want juist daar komen de besmettingen binnen”.
De roep om het luchtruim te openen geniet ondersteuning van de United Tour Guides Suriname, omdat veel gidsen nu zonder werk zitten. “Velen zijn op zoek gegaan naar andere alternatieven om het hoofd boven water te houden”, schetst voorzitter Yves Tjon Sack Kie de situatie.
Hij zegt direct erbij dat anderen in de sector nog overleven omdat het lokaal toerisme groeit. Hij noemt het “een pluspunt en positieve ontwikkeling” dat lokale toeristen zich aanmelden. Ang erkent dat van de nood een deugd is gemaakt. “De prijzen die waren toegespitst op de buitenlandse toeristen zijn nu aangepast naar de lokalen. De goedkopere tours zijn aantrekkelijk voor onze eigen mensen die nu vakantie in eigen land houden”, legt de Shata-directeur uit.
Maar daarmee zijn de problemen niet verholpen, zegt Sherida Mormon, directeur van Mets Tours & Travel, over de veranderde trend. “Het is inderdaad een mooie ontwikkeling dat de lokale mensen vakantie houden in eigen land, maar dat alleen is niet genoeg om de toerismesector op poten te houden.”
Ze wijst erop dat slechts enkelen het zich kunnen permitteren om echt naar het binnenland te trekken. “De doorsnee Surinamer heeft nu weinig of geen koopkracht om de sector die nodige boost te geven. Misschien als het financieel betere tijden waren dan zou je nog kunnen zeggen ‘oké, de mensen hebben geld om uit te geven, maar ze hebben het niet altijd.”
Ook Mormon schaart zich achter de roep om het luchtruim open te gooien, maar haast zich erbij te zeggen dat het allemaal op een “verantwoorde manier” moet. “Er zijn tal van voorstellen gedaan vanuit de verschillende partijen om toeristen toe te laten, maar het antwoord is uitgebleven”, zegt ze spijtig. Eén van de voorstellen is om alleen toeristen toe te laten die zijn gevaccineerd. Bij aankomst zou voor hen nog steeds de quarantainemaatregelen gelden.
Het opengooien van het luchtruim ziet Tjon Sack Kie als de eerste stap om de toerismesector weer tot leven te brengen. “Maar er is nog veel meer te doen.” Hij is er daarom voorstander van om nu te werken aan zaken als een eigen Toerismewet, die “nog steeds en dringend nodig” is.
Ook werken aan de marketing en branding is nodig om het land meer bekendheid te geven buiten Nederland om. Het promoten van Suriname zal volgens Ang anders moeten. “Belangrijk is dat we mensen het gevoel geven dat Suriname een veilige plek is en dat onze mensen zich aan de maatregelen houden”, aldus Ang.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname