Roep om ‘onafhankelijke’ keuringsinstantie melk

16/11/2020 18:04 – Aidy Pinas-Agodeba

 
PARAMARIBO – De Melkcentrale Paramaribo (MCP) blijft aanhoudende beschuldigingen ontkennen van maatregelen die zijn genomen in het nadeel van melkboeren. Het bedrijf is de grootste opkoper van rauwe melk.
NDP-parlementariër Rabin Parmessar tevens oud-minister Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vroeg donderdag tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee aandacht voor de situatie van melkboeren. Volgens hem bestaat er beeldmateriaal over hoe wordt ‘gesjoemeld’ en lijkt het erop dat het melkbedrijf opgeloste melkpoeder opkoopt. “Daardoor ontstaat oneerlijke concurrentie”, trekt Parmessar aan de bel.
MCP-directeur Dew Sitaram is de beschuldigingen zat. “Wij zijn er om rauwe melk op te kopen en geen opgeloste melkpoeder”, legt hij uit aan de Ware Tijd. Hij voegt toe dat het kopen van opgeloste melkpoeder ook niet rendabel zal zijn. Volgens hem is melkpoeder op de buitenlandse markt duur. Daar bovenop is de wisselkoers in Suriname nu ook vrij hoog dus zou dit geen alternatief zijn voor het melkbedrijf.
Sitaram zegt eerder al te hebben voorgesteld om de melk te laten keuren door een ‘onafhankelijke’ instantie van overheidsfunctionarissen, vertegenwoordigers van de boerenorganisatie en MCP. “Dan hoeft niemand te vrezen.” Parmessar vraagt dat de regering aandacht schenkt aan deze kwestie, “zodat iedereen er goed van afkomt.”
Hij stelt dat de mensen die zich keihard inzetten moeten worden ondersteund en dat er geen sprake mag zijn van oneerlijke concurrentie. Volgens hem is de situatie een aantal keren in goed overleg met de huidige minister besproken, maar “zijn we er nog niet uit”.
Mukesh Ramlakhan, voorzitter van de Veehoudersbond, had de kritiek op de Melkcentrale eerder tegenover de Ware Tijd geuit. Hij noemt het handelen van het bedrijf “niet motiverend voor boeren die heel hard werken”. De productie van rauwe melk daalt al jaren. Mukesh ondersteunt de oproep van Sitaram voor een keuringsinstantie.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname