Roep om aftreden Trump wordt steeds luider

Ook Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wil dat president Donald Trump wordt afgezet. Ze wil dat vicepresident Mike Pence en het kabinet president Trump zijn bevoegdheden afnemen door het 25ste amendement te gebruiken. Eerder riep ook al de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, daartoe op.
Als Pence geen actie onderneemt, dan kan het Congres volgens Pelosi overgaan tot een afzettingsprocedure. “Trump is een heel gevaarlijke man en zou geen dag langer aan de macht mogen zijn.”
De termijn van een Amerikaanse president eindigt elk vierde jaar op 20 januari om 12.00 uur lokale tijd. Dat betekent dus dat Trump nog bijna twee weken president is van de Verenigde Staten. Inmiddels zien meerdere politieke leiders dit niet zitten en willen daarom af van Trump.

Nancy Pelosi. Foto: Reuters

Net als aankomend president Joe Biden noemde Pelosi de Trumpaanhangers die het Capitool bestormden schurken en terroristen.
Transport-minister Elaine Chao stapt per aanstaande maandag op. Zij is de eerste minister die vertrekt uit de regering-Trump in de nasleep van de bestorming van het Capitool. De aanval op het Congres “heeft me geraakt op een manier waar ik niet aan voorbij kan gaan”, stelt ze.
Chao is getrouwd met Mitch McConnell, de hoogste Republikein in de Senaat. Hij noemde de Trumpaanhangers die het Congres binnendrongen gisteren “losgeslagen”.
Het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden, Adam Kinzinger, wil dat vicepresident Pence en het kabinet het 25ste amendement van de grondwet in werking stellen en daarmee president Trump zijn bevoegdheden afnemen. “Het is tijd om een einde te maken aan deze nachtmerrie.”
Kinzinger zegt dat Trump buiten de realiteit staat en daarom niet meer in staat is om zijn ambt uit te oefenen. In dat geval kunnen de vicepresident en een meerderheid van het kabinet een beroep doen op het 25ste amendement en de president buitenspel zetten. “Ik roep hen op om de Amerikanen ervan te verzekeren dat zij de komende weken in veilige handen zijn en dat we een leider hebben die bij zijn volle verstand is.”
Eerste Trumpaanhangers vandaag voorgeleidDe eerste Trumpaanhangers die gisteren het Capitool bestormden krijgen vandaag al te horen waarvoor ze worden aangeklaagd, heeft waarnemend minister van Justitie Jeffrey Rosen bekendgemaakt. Ze worden later vandaag voorgeleid bij de rechter.
Politiemensen en het Openbaar Ministerie hebben volgens Rosen de hele nacht doorgewerkt om verdachten te identificeren, bewijs te verzamelen en aanklachten te formuleren. Tot nu toe zijn zeker 82 mensen opgepakt. Rosen verwacht de komende dagen nog meer mensen te kunnen arresteren.
Het politiekorps van de staat Maryland, dat grenst aan Washington D.C., heeft foto’s van tientallen relschoppers online gezet en vraagt het publiek om te helpen met hun identificatie. Ook de federale politiedienst FBI wil graag hulp.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald