Roberta Pinas bakt ‘presidentieel paleis’-taart met 50 jaar Srefidensi

door Steven Seedo

PARAMARIBO — Pastry chef en patissier Roberta Pinas, beter bekend als ‘Sukru Basi’, is bezig met voorbereidingen om ter gelegenheid van vijftig jaar onafhankelijkheid van Suriname een gigantische taart, in de vorm van het presidentieel paleis, te bakken. Het wordt een eerbetoon, een cadeau en een smakelijk symbool van saamhorigheid in één monumentale creatie. “In 2015, bij veertig jaar onafhankelijkheid, heb ik dit voor het eerst gedaan”, vertelt Pinas aan de Ware Tijd. “Toen hebben achthonderd mensen in het paleis meegegeten van de taart. Het was een ongelofelijk succes. Nu, tien jaar later, wil ik dat opnieuw doen, maar grootser.”

Net als de vorige keer wil Pinas een team van ervaren specialisten samenstellen die belangeloos willen meewerken. “Het moet echt een gezamenlijk gebaar zijn, een cadeautje van ons allemaal”, zegt ze enthousiast.

“Het paleis is hét nationale symbool van Suriname. Als ik daarvan een eetbare versie kan maken, breng ik die symboliek letterlijk dichtbij de mensen”

De Surinaams-Nederlandse meesterbanketbakker noemt haar project een “geschenk aan de gemeenschap”. “Wie langskomt om Suriname te feliciteren, krijgt een stuk taart.” In 2015 stond de reuzentaart opgesteld op de begane grond van het presidentieel paleis waar bezoekers werden ontvangen. Het gebak trok honderden nieuwsgierigen en genodigden die niet alleen kwamen kijken, maar ook proeven. “Dat beeld wil ik nu opnieuw creëren.”

(lees verder onder de )

25 november 2015: Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons steekt haar bewondering voor de replica van het presidentieel paleis niet onder stoelen of banken. Ook te zien toenmalig president en vicepresident, Desi Bouterse en Ashwin Adhin, alsook Ingrid Bouterse-Waldring en Henk Herrenberg. [: dWT archief]

De keuze voor de vorm van het presidentieel paleis is geen toeval. “Het paleis is hét nationale symbool van Suriname. Het staat voor onafhankelijkheid, trots en kracht. Als ik daarvan een eetbare versie kan maken, breng ik die symboliek letterlijk dichtbij de mensen.” Wie straks een hap neemt, proeft dus niet alleen cake en crème, maar ook een stukje Surinaamse historie en trots.

Met het taartenproject wil Pinas niet alleen laten zien hoe ver de Surinaamse patisserie kan reiken, maar ook een gevoel van verbondenheid creëren. “De onafhankelijkheid van Suriname is van het volk, dus de taart moet ook van het volk zijn. Ik wil Suriname opnieuw iets geven dat mensen bijblijft. Een moment om samen te proeven, te vieren en trots te zijn.”

Ze twijfelt er niet aan dat haar creatie net zo’n publiekstrekker wordt als tien jaar geleden: “Het publiek gaat het opnieuw met open armen ontvangen. En dat is precies waarvoor ik het doe.”

Surinaamse flair

Pinas werkt al jaren aan het verfijnen van natuurlijke smaken en vegan alternatieven. In 2019 ontwikkelde ze zelfs een eigen lijn van natuurlijke smaakessences, inmiddels goed voor zeventien unieke varianten. “Ik wil zo puur mogelijk bakken, met eerlijke ingrediënten. Dat is beter voor ons allemaal.”

Ze woont en werkt in Nederland, maar geeft regelmatig in Suriname en op Curaçao workshops, trainingen en demonstraties. “Ik zie het als mijn taak om mijn kennis te blijven delen. Juist nu het economisch moeilijk gaat, wil ik jongeren laten zien dat je ook in deze sector iets kunt opbouwen.”

Met haar taart wil Roberta Pinas Suriname iets geven dat mensen bijblijft. [: privécollectie]