Rituele holikaverbranding trekt veel publiek

29/03/2021 02:02 – Audry Wajwakana

 
PARAMARIBO – Hoewel er geen formele uitnodiging de deur is uitgegaan, heeft de holikaverbranding van de sociaal culturele vereniging Shri Sanatan Dharm ‘Shri Krishna’ aan de Lalla Rookhweg wederom veel publiek getrokken. Ruim 150 mensen kwamen op de verbranding af.
Vanwege het open terrein, kozen enkele omstanders ervoor om hun voertuig langs de straat te parkeren en vandaaruit naar de verbranding te kijken. “De drukte is moeilijk te vermijden. Wij hebben slechts aan de leden van de vereniging medegedeeld hoe laat onze Holika dahan gehouden wordt”, zegt Anand Poeran, voorzitter van de vereniging.
Vanwege de Covid-19-situatie had de vereniging een aangepaste holikaverbranding. De brandstapel is net 1,70 meter hoog, terwijl die in de voorgaande jaren veel groter was. Ook de pop die Holika symboliseert is er dit jaar niet. Binnen het hindoeïsme is de holikaverbranding, aan de vooravond van het phagwafeest, erg belangrijk. Daarmee wordt namelijk symbolisch uiting gegeven aan de overwinning van het goede (prins Prahalad) op het kwade (heks/tovernares Holika).
Bij de start van de puja (gebedsdienst), in de nabijheid van de brandstapel, onder een grote witte tent, waren nog geen dertig mensen op het terrein aanwezig. Echter, het aantal belangstellenden zwol aan, nadat de cautalgroep Sumiran, de puja met religieuze holiliederen begeleidde. Na het gebed wordt de tent in snel tempo weggehaald.
De cautalgoep onder aanvoering van Poeran en een pandit lopen een paar keren rond de bij elkaar gesprokkelde droge takken, waarna die in brand worden gestoken. Ook omstanders zingen de religieuze holi liederen als het vuur door de wind nog sneller om zich heen grijpt. Om phagwadag, maandag, zal de as van de brandstapel om negen uur ’s morgens door de leden worden opgehaald voor gebruik voor het kleurrijke feest.
Voor de aanwezigen is er na het religieus gedeelte een kort cultureel programma met zang- en dansoptredens, waarbij rekening is gehouden met de lockdown van negen uur ’s avonds. “Dit jaar moeten we meer gaan bezinnen hoe we Covid kunnen overwinnen. Feesten kun je altijd, maar je eigen gezondheid is toch het belangrijkst”, zegt Poeran. De cautalgroep van de vereniging die vaak op phagwadag van huis naar huis gaat, zal dat dit jaar nalaten.
Eén van de omstanders is de bharatanatyamdanseres en universiteitsstudente Shanita Bhagwandin (20). Ze vindt het erg dat door de pandemie er geen publieke phagwafeesten gehouden mogen worden. “Om eerlijk te zijn weet ik nog steeds niet hoe ik met deze hele situatie om moet gaan. Een stukje vrijheid wordt ons ontnomen. Op phagwadag ging ik naar het Lustig Event of naar de Palmentuin. Wat deze pandemie met ons doet is dat het ons ook gelijk laat zien hoe vroeger Phagwa werd gevierd. Met de familie”, zegt ze.
  Tweet
 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname