Bestuursdeskundige August Boldewijn waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van het voornemen van Guyana om de financiering van de brug over de Corantijnrivier, volledig op zich te nemen. Hoewel het project economische samenwerking tussen Guyana en Suriname lijkt te bevorderen, wijst Boldewijn op de geopolitieke risico’s, met name in het licht van grensgeschillen rondom het Tigri-gebied en spanningen met Venezuela. “Wat wij moeten weten, is dat Guyana nooit zal toegeven aan de eis van Suriname om het Tigri-gebied terug te krijgen. Dit zou zijn positie tegenover Venezuela enorm verzwakken”, aldus Boldewijn. HIj merkt op dat Venezuela bijna driekwart van het grondgebied van Guyana claimt. Deze claim heeft directe gevolgen voor de regio. Guyanese vissers worden door Venezuela beperkt in hun visactiviteiten, wat leidt tot verhoogde druk op Suriname om visvergunningen te verlenen. Dit heeft volgens Boldewijn ook een negatieve impact op Surinaamse visexporten naar Europa.
Hij uit tevens zijn bezorgdheid dat de brug Guyana mogelijk kwetsbaar maakt voor militaire acties van Venezuela: “Venezuela kan die brug bij een gewapende confrontatie altijd opblazen. Met alle consequenties van dien.” Volgens Boldewijn moet Suriname prioriteit geven aan binnenlandse problemen, zoals onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en milieu: “Suriname moet de gelden niet besteden aan een brug, maar aan de bevolking. We praten over economische samenwerking, maar Suriname is vies en vuil.
Dat ontmoedigt buitenlandse investeerders.”
Boldewijn wijst op slechte infrastructuur in onze steden, zoals de slechte staat van straten en kanalen, en benadrukt dat deze problemen eerst moeten worden aangepakt voordat grootschalige projecten zoals de Corantijnburg, worden overwogen.
Boldewijn benadrukt dat het Tigri-geschil naar het Internationaal Gerechtshof moet worden gebracht.
“We zitten al jaren vast met grenscommissies, die niets bereiken. Een beslissing van het Internationaal Gerechtshof is nodig, en alle partijen zullen zich aan die uitspraak moeten binden.”
Boldewijn wijst erop dat Suriname diplomatiek zwak opereert en dat er meer focus moet zijn op de eigen belangen, in plaats van ondersteuning te bieden aan Guyana en het grensdispuut met Venezuela.
Hij benadrukt dat Suriname voorzichtig moet zijn met het aangaan van grote projecten zoals de Corantijnbrug, zonder daarbij rekening te houden met de implicaties voor de soevereiniteit en het welzijn van de bevolking.
‘’Prioriteiten moeten worden gesteld op de interne ontwikkeling en het oplossen van grensgeschillen’’, aldus Boldewijn.
The post Risico’s en mogelijkheden rondom Corantijnbrug en Tigri-gebied ..
- Raghoebarsing ontkent ontbreken transparantie vanwege reger…..
- Mangre vastberaden onderdirecteur NV Havenbeheer te worden..
- Imago-issues KPS..
- SLM-vluchten Amsterdam en Paramaribo gecanceld..
- SLM vluchten Schiphol en Paramaribo gecanceld..
- Overhandiging van drie grote projecten in Nyun-Jacobkondre..
- Geen illegaal vuurwerk aangetroffen..
- Politie over aanrijding Coppenamebrug..
- ECD stuit op prijsopdrijving en neemt illegale sigaretten i…..
- Zadenbank..
- Politie: Dodelijke frontale botsing door verlies controle o…..
- Minister Raghoebarsing over governmenttake: er wordt geen g…..
- Regering en P&D Real Estate bereid te werken aan oploss…..
- Medewerkers Kabinet van de President ronden BAVP-opleiding …..
- Project ‘Sociaal Agogische Vorming in Buurten’ van start in…..
- Regering int jaarlijks meer dan SRD 4 miljard aan governmen…..
- VS laat Guantanamo Bay-gevangene Bajabu vrij naar Kenia..
- De Chinalco-deal: kiezen voor winst op korte termijn of duu…..
- Twee doden te betreuren bij frontale aanrijding op de Coppe…..
- Ann Sadi uit parlementszaal gezet voor ordeverstoring..
- Politici en narcisme..