Bestuursdeskundige August Boldewijn waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van het voornemen van Guyana om de financiering van de brug over de Corantijnrivier, volledig op zich te nemen. Hoewel het project economische samenwerking tussen Guyana en Suriname lijkt te bevorderen, wijst Boldewijn op de geopolitieke risico’s, met name in het licht van grensgeschillen rondom het Tigri-gebied en spanningen met Venezuela. “Wat wij moeten weten, is dat Guyana nooit zal toegeven aan de eis van Suriname om het Tigri-gebied terug te krijgen. Dit zou zijn positie tegenover Venezuela enorm verzwakken”, aldus Boldewijn. HIj merkt op dat Venezuela bijna driekwart van het grondgebied van Guyana claimt. Deze claim heeft directe gevolgen voor de regio. Guyanese vissers worden door Venezuela beperkt in hun visactiviteiten, wat leidt tot verhoogde druk op Suriname om visvergunningen te verlenen. Dit heeft volgens Boldewijn ook een negatieve impact op Surinaamse visexporten naar Europa.
Hij uit tevens zijn bezorgdheid dat de brug Guyana mogelijk kwetsbaar maakt voor militaire acties van Venezuela: “Venezuela kan die brug bij een gewapende confrontatie altijd opblazen. Met alle consequenties van dien.” Volgens Boldewijn moet Suriname prioriteit geven aan binnenlandse problemen, zoals onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en milieu: “Suriname moet de gelden niet besteden aan een brug, maar aan de bevolking. We praten over economische samenwerking, maar Suriname is vies en vuil.
Dat ontmoedigt buitenlandse investeerders.”
Boldewijn wijst op slechte infrastructuur in onze steden, zoals de slechte staat van straten en kanalen, en benadrukt dat deze problemen eerst moeten worden aangepakt voordat grootschalige projecten zoals de Corantijnburg, worden overwogen.
Boldewijn benadrukt dat het Tigri-geschil naar het Internationaal Gerechtshof moet worden gebracht.
“We zitten al jaren vast met grenscommissies, die niets bereiken. Een beslissing van het Internationaal Gerechtshof is nodig, en alle partijen zullen zich aan die uitspraak moeten binden.”
Boldewijn wijst erop dat Suriname diplomatiek zwak opereert en dat er meer focus moet zijn op de eigen belangen, in plaats van ondersteuning te bieden aan Guyana en het grensdispuut met Venezuela.
Hij benadrukt dat Suriname voorzichtig moet zijn met het aangaan van grote projecten zoals de Corantijnbrug, zonder daarbij rekening te houden met de implicaties voor de soevereiniteit en het welzijn van de bevolking.
‘’Prioriteiten moeten worden gesteld op de interne ontwikkeling en het oplossen van grensgeschillen’’, aldus Boldewijn.
The post Risico’s en mogelijkheden rondom Corantijnbrug en Tigri-gebied ..
- Grondbeleid Suriname: Regering voedt corruptie en grondroof..
- Criminelen overvallen 2 boten op de Marowijnerivier..
- Suriname behaalt aanzienlijke vooruitgang in CFATF-herbeoor…..
- In Memoriam: Roy Gerhard Adama..
- IRRS: Eenheid Afrikan Srananman vereist apolitieke aanpak..
- Regime Syrische president Assad gevallen..
- Wereldleiders bij heropening Notre-Dame-kathedraal in Parij…..
- Somohardjo: de president heeft zich verontschuldigd over BI…..
- Ex-Staatsoliedirecteur: “Nog geen plan voor olie en gas…..
- Huize Ashiana onder de loep..
- KBS lanceert vuurwerkcampagne op scholen in Nickerie..
- Buien in de middag en in de late nacht..
- Geen eenheid bij korpsleiding van de politie over richting …..
- Voorzitter politiebond wijst op verstoorde relatie binnen k…..
- Christina (Tine) Heikerk (86) Almere 6-12-2024..
- Bronto Somohardjo: Brunswijk is ‘aboitakru’..
- Decembermoorden vandaag 42 jaar geleden; herdenkingen eenvo…..
- Zondag kans op zon en regen..
- Brunswijk: Over my dead body PL onderminister op Sociale Za…..
- Brunswijk over onderministersposten: ‘over my dead body…..
- Brunswijk: “Over my dead body krijgt PL onderminister bij A…..