Wereldwijde onzekerheid over de rijstvoorraad, raakt Suriname niet alleen in de keuken, maar ook in de stal. Terwijl sommige internationale kranten melden dat de prijs van rijst wereldwijd daalt, waarschuwen andere media voor een nakende voedselcrisis. Voor Suriname is het vraagstuk urgenter dan men op het eerste gezicht zou denken. Rijst is hier niet alleen basisvoedsel voor de mens, maar ook een essentieel onderdeel van het veevoersysteem. Zonder rijst restafval, geen voer. Zonder voer, geen vlees of melk. Dat stelt Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehouders Bond Suriname, in een gesprek met .. Volgens hem dreigt de volledige voedselproductieketen in te storten als er geen serieuze beleidswijziging komt vanwege het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). “Rijst is niet alleen voor de mens”, zegt Ramlagan. “Het betekent het voer voor het vee. Geen rijst betekent geen afval, geen voer, geen melk, geen vlees, geen eieren. De hele sector staat dan op instorten.” LVV-minister Parmanand Sewdien erkent de uitdagingen waarmee de rijstsector wordt geconfronteerd, mede door klimaatverandering en economische factoren. In oktober 2024 benadrukte hij de ernstige bedreiging van de voedselzekerheid door extreme droogte en andere klimaateffecten.
Om de rijstproductie te stimuleren, heeft het ministerie initiatieven genomen, zoals het verhogen van de zaaizaadproductie en het versterken van onderzoeksfaciliteiten. In december 2024 werd aangekondigd, dat het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum (ADRON) wordt uitgebreid met 60 hectare voor de ontwikkeling van nieuwe rijstrassen. Daarnaast zijn er inspanningen geleverd om de kosten voor boeren te verlagen. In juni 2024 kreeg een groep ondernemers in Nickerie toestemming om kunstmest uit Guyana te importeren, wat resulteerde in een prijsdaling van bijna 34 procent. Minister Sewdien benadrukte ook de noodzaak voor de sector om zelf oplossingen te vinden voor prijsgerelateerde kwesties. In september 2023 stelde hij dat het ministerie niet verantwoordelijk is voor de prijsbepaling van padie en moedigde hij de betrokken partijen aan om via het Rijst Platform, tot overeenstemming te komen. Hoewel het ministerie stappen onderneemt om de rijstsector te ondersteunen, blijft de uitdaging bestaan om de gehele voedselproductieketen, inclusief de veeteelt die afhankelijk is van rijstbijproducten, te stabiliseren en versterken
Internationaal beeld: verdeeldheid
Waar ‘The Financial Times’ recent nog meldde dat de rijstprijs op de wereldmarkt stabiliseert door betere oogsten en het afschaffen van Indiase exportverboden, klinkt in Azië een ander geluid. ‘The Straits Times’ uit Singapore, wijst juist op een sluimerend gevaar: overheden slaan massaal strategische voorraden in, klimaatverandering bedreigt de oogsten en landen zoals Indonesië, breiden hun rijstareaal drastisch uit, uit vrees voor toekomstige tekorten.
Crisis van binnenuit
Voor de Surinaamse veesector is de afhankelijkheid van rijstbijproducten groot.
Maar volgens Ramlagan wordt daar in het nationaal beleid, nauwelijks rekening mee gehouden. Hij wijst op een reeks onduidelijke financiële transacties en politieke inmenging. “De regering heeft geld vrijgemaakt voor runderenimport sinds juni 2023, maar tot nu toe is er niets geleverd. Waar zijn de middelen gebleven? LVV heeft geld gekregen van de Centrale Bank, maar boeren zien er niets van terug.” Ramlagan klaagt daarnaast over een gebrek aan communicatie. “LVV houdt ons niet op de hoogte. Wanneer het over geld gaat, wordt alles politiek gespeeld. Deskundigheid maakt plaats voor partijvriendjes.”
Instorting van sectoren
De situatie is volgens Ramlagan niet beperkt tot de rundveesector. Ook de pluimveesector staat op omvallen, met spotgoedkope kipimporten uit onder andere Zuid-Amerika, die de markt overspoelen. “De lokale productie wordt kapot geconcurreerd. Boeren verliezen de moed. Het gevolg? Minder werk, minder voedselzekerheid, meer armoede.”
Hij besluit met een duidelijke waarschuwing: “De landbouw en veeteelt zakken samen in. En dat komt omdat de politiek liever dure import stimuleert, dan onze eigen boeren ondersteunt. Wie denkt dat rijst alleen een kwestie van eten is, vergist zich. Zonder rijst gaat heel Suriname honger lijden.”
The post Rijstcrisis raakt ook Suriname: ‘Zonder rijst geen vlees, geen melk, geen toekomst’ ..
- Hoofdstembureau Sipaliwini verbaasd over vreemde gang van z…..
- Nationaal Leger heeft 31 nieuwe commando’s erbij..
- Leerkrachten zoeken hulp bij vicepresident..
- Wereld autisme bewustwording dag: ‘We leren als ouders stee…..
- Nieuw-Zeelands meisje onterecht op psychiatrische afdeling …..
- Politieman schiet op auto ex-vriendin die op hem inreed..
- Strijd tegen tabaksgebruik in Suriname vereist strengere we…..
- Verkiezingsvoorbereidingen in Suriname verlopen stroef..
- Regering wijzigt Kiesbesluit: Ressortraadszetels Moengo van…..
- Dubbele kandidaten en ontbrekende stukken te Commewijne in …..
- Regering bespreekt uitbreiding rr-zetels Moengo..
- Verdachten herkend op camerabeelden en aangehouden..
- 20-jarige aangehouden met cocaïne en marihuana in Kwatta..
- Regering wil RR-zetels Moengo met twk verruimen..
- VOS-leerkrachten stellen ultimatum van een week..
- Brunswijk over van Dijk-Silos: “zij is een NDP’er”..
- Bibis: Technisch euvel digitaal ICF verholpen; foto optie v…..
- Vrouw pleit schuldig aan moord op haar moeder in verzorging…..
- OKB: geen sprake van partijdigheid..
- OKB veroordeelt aantijgingen van partijdigheid met klem..
- BEP: ‘Investeren in kandidaten is noodzaak’..