Rajan Bishar, een rijstboer uit Wageningen, vertelt dat de situatie van de rijstboeren ernstig is verslechterd, ondanks de beloften van de regering om hen te ondersteunen. Volgens Bishar blijft de situatie ongewijzigd en moeten boeren voortdurend aandringen, voordat er gehoor wordt gegeven aan hun problemen. Vaak blijven deze verstoppingen lang onopgelost. Hij zei dat ook de huidige rijstprijs geen garantie biedt voor de boeren. De regering had beloofd markten te zoeken om de rijstprijs te verbeteren, met als potentieel doel de Europese markt, maar tot op heden is daar niets concreets van gekomen.
Bishar ook een rijstkenner wijst op de cijfers, die boekdelen spreken: “Sinds de huidige regering aan de macht is, zijn de cijfers van de inzaai dramatisch gedaald. Boeren die normaal 80 hectare inzaaiden, zagen hun oppervlak al teruglopen naar 60, 30, en zelfs 20 hectare, voornamelijk door de lage padie prijzen, die door de molenaars worden aangeboden”.
Bishar benadrukte dat boeren die eerder konden rekenen op staatssteun, hun hoop in deze beloftes hebben verloren, aangezien de regering haar beloftes niet nakomt.
Over kunstmest, ureum en de watervoorziening van de rijstvelden, aangezien deze factoren een cruciale rol spelen in de productiviteit van de rijstsector, werd het volgende duidelijk:
Kunstmest en ureum: Kunstmest, en vooral ureum (een stikstofhoudende meststof), is essentieel voor de groei van rijst. Die zorgt ervoor dat de planten de benodigde voedingsstoffen krijgen voor een goede opbrengst. Echter, de beschikbaarheid van kunstmest is een probleem geworden voor veel boeren. De prijs van kunstmest en ureum is de laatste jaren gestegen, wat de productiekosten verder opdrijft. Boeren kunnen zich minder veroorloven om voldoende meststoffen aan te schaffen, wat directe gevolgen heeft voor de opbrengst van hun velden. Dit, in combinatie met de onzekere rijstprijzen, maakt het voor de boeren moeilijk om winstgevend te blijven.
Rijstteelt is sterk afhankelijk van een betrouwbare watervoorziening. Bij onbetrouwbare of onvoldoende waterdistributie kunnen de rijstvelden niet optimaal worden bevloeid, wat de oogst schaadt. Het is dan ook zorgwekkend, dat, de waterdistributie in recente seizoenen niet goed is verlopen. De gevolgen hiervan zijn enorm, aangezien rijstvelden, vooral in het droogseizoen, voldoende water moeten krijgen om de aanplant te laten groeien. Het gebrek aan een efficiënt irrigatiesysteem leidt niet alleen tot lagere opbrengsten, maar verhoogt ook de kosten voor de boeren, die soms extra maatregelen moeten nemen om hun velden te irrigeren, wat hun financiële situatie verder verzwakt.
In combinatie met de stijgende brandstofprijzen, die de kosten van waterpompen en andere benodigde apparatuur verhogen, wordt het voor de boeren steeds moeilijker om hun rijstvelden op de juiste manier te beheren. Dit alles zorgt ervoor dat de rijstsector in Suriname niet alleen te maken heeft met marktonzekerheid, maar ook met structurele en operationele problemen, die het voor boeren vrijwel onmogelijk maken, winstgevend te blijven.
Volgens Bishar verloopt het verkrijgen van benodigde documenten en vergunningen voor hun landerijen traag, waardoor boeren jarenlang wachten zonder vooruitgang. Bovendien speelt partijpolitiek volgens hem een grote rol in hoe zaken worden geregeld. Veel boeren worden pas serieus genomen als ze loyaal zijn aan de juiste politieke partij, en zelfs dan worden zaken niet altijd vlot afgerond.
Bishar vertelde dat hoge brandstofprijzen bijdragen aan de abnormale productiekosten voor rijst. Hij klaagt dat de waterdistributie voor het landbouwseizoen ook niet naar behoren heeft gefunctioneerd. Ondanks de beweringen van de regering dat ze hard werkt om de problemen in de sector op te lossen, zijn de omstandigheden volgens hen de vooruitzichten niet gunstig.
Bishar vertelt over de boeren die zich steeds meer in de steek gelaten voelen en geen vertrouwen meer hebben in de beloften van de regering. Hij merkte op dat er video’s en beelden op sociale media circuleren, die duidelijk maken, hoe ernstig de situatie is en hoe de boeren geen oplossing meer zien.
Intussen beweert de regering dat ze alles doet om de problemen te verhelpen, maar volgens Bishar lijkt het er sterk op dat vooral partijleden daadwerkelijk profiteren van de situatie, terwijl de gewone bevolking, die gehoopt had op een betere toekomst, steeds verder wordt genegeerd.
“De schadevergoeding die de regering had beloofd voor de getroffen boeren is ook nog niet volledig uitgevoerd”, aldus Bishar. “Er blijven boeren die wachten op compensatie voor geleden schade, en dit draagt bij aan de groeiende frustratie in de landbouwsector”, aldus Bishar.
Hij kwam tot de conclusie dat het duidelijk is dat de rijstsector niet alleen wordt geconfronteerd met structurele problemen, maar ook met een gebrek aan daadkrachtige politiek die echt gericht is op het verbeteren van de situatie voor de boeren. Volgens hem is het tijd dat de regering haar beloften in de praktijk waarmaakt, anders zal de landbouwsector blijven lijden, met alle gevolgen van dien voor de economie.
The …
- Reactie Luchthavenbeveiliging op meldingen van ontvreemde s…..
- 3 dorpen Boven-Suriname voorzien van veilig drinkwater..
- BREAKING NEWS — Suriname geschorst door EITI, kans op afsch…..
- Adhin roept op tot eenheid binnen de NDP: “We hebben geen t…..
- DNA-voorzitter trekt aan de bel: wettelijke terinzage leggi…..
- Boebsingh Daniel Ramrattansing..
- Volksgezondheid op Wereld Kanker Dag: ‘We hebben elkaar nod…..
- India bewijst humaniteit..
- Medewerkers AdeKUS in actie om achterstallige betaling..
- I-Care polikliniek voor preventieve oogzorg en specialistis…..
- Medewerkers bestuursressorten Marowijne-Zuidwest en Boven-T…..
- Multidisciplinaire werkgroepen presenteren aanbevelingen in…..
- Somohardjo beschuldigt minister Landvreugd van machtsmisbru…..
- Somohardjo: “Volk apprecieert asfalteren wegen vlak voor ve…..
- Vier jaar Yankee-circus..
- President wil 100.000 boekjes over verworvenheden regering..
- Surinaamse oogzorg verstekt met I-Care polikliniek..
- NAVO-baas Rutte steunt visie van Trump over strategisch bel…..
- Ruim 600 bewoners van Boven-Suriname hebben nu continu toeg…..
- Welk ‘verhaal’ klopt..
- NPS mag meedoen aan de verkiezingen..