door Ivan Cairo
PARAMARIBO – Consulaire medewerker Richano Santokhi is woensdag door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) geschorst. De medewerker van het Surinaamse consulaat in Miami uitte vorige maand verregaande beschuldigingen tegen verschillende autoriteiten tijdens een gesprek met Radio Awaaz en moest zich daarover verweren.
Hij werd eerst op non-actief gesteld omdat hij de procedure om met de media te mogen praten niet in acht had genomen, nadat hij door de consul-generaal was gewaarschuwd dat hij geen toestemming had voor het vooraf afgekondigde gesprek met voornoemd radiostation. Santokhi zou ook in strijd hebben gehandeld met de Personeelswet en de gedragscode die hij bij zijn aanstelling in Miami heeft ondertekend.
Bibis-minister Albert Ramdin zegt aan de Ware Tijd, dat Santokhi zich niet heeft verweerd. Hij wordt daarom geschorst, maar ook omdat het Openbaar Ministerie (OM) formeel aangifte tegen hem heeft gedaan naar aanleiding van zijn uitlatingen. “De heer Santokhi heeft zich niet verweerd, dus we hebben geen reactie op zijn verhaal. Hij zal vandaag per onmiddellijke ingang worden geschorst”, zegt Ramdin.
Ook mede door het onderzoek van justitie is hij geschorst. Daarna zal ook worden nagegaan welke maatregelen nog getroffen kunnen worden, omdat hij zich niet heeft verweerd en ook niet heeft gehouden aan bepaalde instructies van Bibis. Vooralsnog wordt hij niet teruggeroepen. “We willen het onderzoek afwachten. Daarnaast is hij gevraagd om geen publieke uitspraken te doen die in strijd zijn met de regelgeving op Bibis, maar die ook in strijd zijn met de regelgeving in de Personeelswet. Als hij dat toch doet zullen we tussentijds maatregelen moeten treffen”, aldus de bewiondsman.
In het gesprek met Radio Awaaz stelde Santokhi dat bepaalde rechters en de procureur-generaal aan de leiband van de president van Suriname lopen en namens hem opdrachten uitvoeren die neerkomen op strafbare feiten. Ook de president werd beschuldigd van overtreding van de strafwetten. Of het staatshoofd ook aangifte tegen de consulaire medewerker heeft gedaan is vooralsnog onduidelijk. Ook is niet bekend of de door hem besproken rechters dat hebben gedaan. De procureur-generaal heeft formeel aangifte gedaan wegens belediging.
- Politie treft drugs en verdachte aan bij acties tegen drugs…..
- Familie geschokt na grafruiming RK-begraafplaats, ondanks b…..
- No Name verrast Palm Boys..
- Vinicius Jr. uitgeroepen tot FIFA Beste Herenspeler van het…..
- Moiwana, 8 december 1982, dag van de mensenrechten en herop…..
- Moeten er eerst ongelukken gebeuren?..
- Broedplaatsen zeeschildpadden in gevaar door tekort aan bos…..
- Parlementsvergadering startte vandaag 3,5 uur later vanwege…..
- Twee doden bij frontale botsing op Coppenamebrug in Coronie..
- OWOS en UvAV willen ingrijpen president tegen directie EBS..
- NDP-parlementariër Ann Sadi wordt uit parlementsvergadering…..
- NH-minister Abiamofo: ‘Elektrificatieprojecten meegenomen i…..
- Hendrik Frans Herrenberg..
- Werkgroep werkt voorstellen uit voor nieuw pand ROS..
- Hendrik Frans Herrenberg (Henk)..
- David Emanuel Robinson..
- Carla Mavis Koster – Monjaerts..
- Partij vaccins vernietigd door ministerie van Volksgezondhe…..
- 100ste kerspottenenactie Leger des Heils..
- Man en vrouw overleden door aanrijding Coppenamebrug..
- Suriname en het IMF-programma..