door Ivan Cairo
PARAMARIBO — Terwijl hij beweert niet meer in dienst te zijn van de Surinaamse overheid, appte Richano Santokhi dinsdag met zijn superieuren dat hij nog steeds wacht op de dienstauto die hem ter beschikking zou worden gesteld. “Nou, als u niet werkt voor het consulaat kan je die vraag niet stellen”, reageert minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Betrekkingen (Bibis) tegenover de Ware Tijd op de recente verwikkelingen rond de zoon van president Chandrikapersad Santokhi, die te werk was gesteld bij het consulaat-generaal in Miami, Verenigde Staten.
Santokhi jr. viel deze week definitief in ongenade nadat hij instructies van het ministerie had genegeerd en in het weekend weer was te horen in een interview, waarin hij opnieuw ernstige beschuldigingen uitte tegen de procureur-generaal en de president. Hij is dinsdag met onmiddellijke ingang ontslagen door de minister. “Het is duidelijk dat hij wat hulp nodig heeft om een aantal zaken goed op een rijtje te zetten”, aldus minister Ramdin in gesprek met de krant.
“Het is duidelijk dat hij wat hulp nodig heeft om een aantal zaken goed op een rijtje te zetten”
De bewindsman stelt dat Richano Santokhi, in tegenstelling tot zijn beweringen bij D-TV Express, “alle brieven heeft ontvangen en dat hij ook op alle brieven verbaal heeft bevestigd als te zijn ontvangen”. Ook de ontslagbrief die hij dinsdag kreeg, heeft hij tegenover de consul-generaal bevestigd te hebben ontvangen. “Hij is er niet happy mee en vraagt zich af wat hij daarmee moet doen”, vervolgt de bewindsman. Santokhi jr. gaat door met zaken die niet binnen zijn mandaat vallen, “maar nu is hij geen employee meer van Buitenlandse Zaken”.
Misgegaan na aanstelling
Op de vraag van de Ware Tijd of, gelet op eerdere incidenten in de media, niet kon worden voorzien dat de benoeming van Richano Santokhi in Miami op een fiasco zou uitlopen, stelt Ramdin dat de presidentszoon een “korte stage” heeft gelopen op de afdeling Consulaire Aangelegenheden, waar hij “de basics heeft geleerd”. Ook heeft de bewindsman vóór de aanstelling gesprekken met hem gevoerd.
Eveneens hebben verschillende directieleden van Bibis met hem gesproken. “We kennen zijn achtergrond, maar tegelijkertijd willen we niet op voorhand zeggen dat iemand niet geschikt is als die zijn werk in deze fase goed heeft gedaan. Hij was rustig, hij begreep ook wat zijn rol was”, meent Ramdin.
Echter, het ging na de aanstelling mis en Richano Santohki “hield de realiteit niet voor ogen”. Twee keer werd hij schriftelijk gewaarschuwd om zich rustig te houden en te houden aan de protocollen en de Personeelswet. Omdat hij deze waarschuwingen in de wind heeft geslagen, heeft de bewindsman besloten zijn detachering in Miami en de dienstbetrekking bij Bibis met onmiddellijke ingang te beëindigen.
State Department
Richano Santokhi kreeg dinsdag de brief dat het dienstverband is opgezegd en dat hij zal worden afgemeld bij het State Department. Dat is dinsdag ook formeel gebeurd. De ex-Bibis-medewerker moet na terugkeer in Suriname zijn diplomatiek paspoort inleveren en mag vanaf nu geen activiteiten namens de staat en het consulaat-generaal ontplooien.
Ramdin benadrukt dat Bibis correct, volgens de bestaande wet- en regelgeving, heeft gehandeld. De bewindsman stelt verder dat de bewering van Richano Santokhi dat hij niet meer werkt voor het consulaat alleen kan wanneer hij bij het State Department is afgemeld. “Dat is nu gebeurd. Dus nu is zijn detachering ten einde. Dat betekent ook dat hij geen salaris meer zal ontvangen.”
Tegenstrijdige uitspraken
Ramdin wijst erop dat als Santokhi jr. daadwerkelijk sinds mei niet meer in dienst was, hij zelf ontslag had moeten indienen en geen salaris had moeten opstrijken de afgelopen maanden. Volgens de minister maakt de presidentszoon het voor zichzelf gecompliceerder door tegenstrijdige uitspraken te doen.
Enkele weken geleden heeft procureur-generaal Garcia Paragsingh een klacht tegen Richano Santokhi ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM) wegens onder meer belediging, nadat hij haar tijdens een vraaggesprek met Radio Awaaz had beschuldigd van betrokkenheid bij ernstige strafbare feiten. Het OM zegt dit onderzoek pas te kunnen starten na zijn terugkeer in Suriname. Santokhi jr. herhaalde zijn aantijgingen zondag in het interview met D-TV Express.
Bibis-minister Albert Ramdin.
- 7 politieagenten verdachten in strafzaak Pikin Saron..
- Financiering brug Corantijnrivier nog niet rond..
- Suriname stuurt protestnota naar Guyana over Tigri-gebied: …..
- Pakittow zoekt nieuw politiek huis..
- Behandeling strafzaak politieambtenaren Pikin Saron begonne…..
- Directeur Biza garandeert transparante en eerlijke verkiezi…..
- Caricom roept op tot totale opheffing van embargo tegen Cub…..
- Entertainment voor ruim 1.200 senioren burgers Nickerie..
- Suriname en Chinalco: Een overeenkomst met mogelijkheden en…..
- Wong Siew Phing..
- Ursi Ma-Ajong – Lo-Asioe..
- AmCham Suriname versterkt zakelijke banden met Early Christ…..
- Regi Li Fo Sjoe..
- Herdenkingsmonument Nieuw Nickerie laat nog langer op zich …..
- Haïtiaanse bende doodt 110 mensen op verdenking van hekseri…..
- Militaire jungletrainingen afgerond; voertuigen en containe…..
- Ze kunnen het niet helpen..
- MIA-alert uitgegeven voor verdachte schietpartij horecagele…..
- Powisi aangehouden; slachtoffer overleden na steekpartij..
- Radjesh Sieuw Manohar..
- Denneboom Femia Ida..