RGD-personeel schort actie op in belang volksgezondheid

17/12/2020 00:00 – Amanda Palis

Directeur Nishita Gajadin sprak de stakende RGD’ers op 4 december toe, maar het lukte haar niet hen te bewegen het werk te hervattend. Bijna twee weken verder krijgt haar dringend verzoek wel gehoor door de toename van Covid-19-gevallen.  
PARAMARIBO – Het personeel van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft ingaande woensdag de staking die op 4 december was begonnen opgeschort. Daartoe is besloten in belang van de volksgezondheid, met name de Covid-19-situatie. Met de werkhervatting is gehoor gegeven aan een oproep van waarnemend directeur Nishita Gajadin.
De ambulancediensten en het personeel dat ’s middags en in het weekend moet werken zullen de swabwerkzaamheden normaal in overuren uitvoeren. Dinsdag schoot de Covid-19-teller omhoog met 22 nieuwe positieve gevallen, gisteren kwamen er nog eens twintig bij. De plotseling stijging heeft de regering doen besluiten onder meer de avondklok terug te brengen naar negen uur (door de week) en zeven uur ’s avonds en alle evenementen voorlopig te verbieden.
Robby Naarendorp, voorzitter van de personeelsbond, bevestigt in gesprek met de Ware Tijd het beroep van de directie. In een circulaire die Gajadin woensdag rond heeft gestuurd doet ze een “dringend beroep op u allen om de acties per heden op te schorten ter voorkoming van een tweede golf van het aantal Covid-19-gevallen (verergering van de gezondheidscrisis)”.
Naarendorp zegt dat het hervatten van de werkzaamheden niet wil zeggen dat alles weer goed is op de werkvloer. “Maar we houden rekening met deze bijzondere ontwikkeling. Waar nodig zullen wij zeker actie voeren, maar als er een beroep op ons wordt gedaan vanwege de toename van besmettingen aarzelen we niet onze verantwoordelijkheid te nemen.”
Het bestuur van de bond praat al enige tijd met de directie over achterstallige betalingen van overuren en de toekenning van een Covid-19-compensatie. Naarendorp zegt dat de directie in de circulaire heeft beloofd dat met het salaris van december ook de betalingsachterstand wordt ingelopen. “Het gaat hier om een deelbetaling”, verduidelijkt hij.
De bondsvoorzitter hoopt dat het resterende deel snel in orde wordt gemaakt. “Er zijn nog geen definitieve afspraken wanneer en hoe dat zal geschieden. We hopen in elk geval dat men het niet meer zover laat komen dat er maanden geen overuren en Covid-geld op tijd worden betaald.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname