Reyme: “Regering moet afzien van vaccinatiedwang”

Op het Onafhankelijkheidsplein zal morgen geprotesteerd worden tegen vaccinatiedwang, medische discriminatie, apartheid en haatzaaierij. Het initiatief komt van samenwerkende verontruste burgers, kerkgemeenschappen en vakbonden.
In gesprek met Suriname Herald zegt Steven Reyme, apostel van Logos International en woordvoerder van de kerkgemeenschappen, dat dit protest een krachtig signaal moet zijn voor de regering om af te zien van vaccinatiedwang. “Wij hopen dat onze volksvertegenwoordigers niet mee zullen werken aan een wet die mensen dwingt om zich te laten vaccineren,” benadrukt hij.
Er is van overheidswege wetgeving in de maak om vaccinatie op de werkvloer verplicht te stellen. Dit onthulde president Chan Santokhi onlangs op een regeringspersconferentie. “We zijn niet tegen vaccinatie. Echter vinden wij dat je mensen niet kan dwingen om zich te laten vaccineren,” geeft Reyme aan.
Hij benadrukt dat heel wat mensen vanwege spirituele redenen niet ready zijn voor het vaccin. Ook zijn er mensen die bang zijn voor dat prikje. Hij is van mening dat de overheid andere methodieken moet gebruiken om de mensen te overtuigen om het vaccin te accepteren. “Maar je kan niet komen met dwang en regelgeving om mensen zover te krijgen. Dat is tegen alle internationale verdragen,” legt de apostel uit.
Als de overheid geen gehoor geeft aan de oproep van de gemeenschap, zijn de consequenties volgens de woordvoerder voor haar. Hij geeft aan dat bijna 60 procent van de samenleving zich nog niet heeft laten vaccineren. Dat wil zeggen dat er ergens iets verkeerd gaat. “De communicatie naar de samenleving moet op een andere manier. Men moet ook de waarheid vertellen aan de samenleving. Wij zijn in de samenleving en we zien andere dingen dan de informatie die vanuit de overheid komt. Dit zorgt voor meer wantrouwen,” legt Reyme uit.
Hij roept iedere Surinaamse burger op om morgen de actie te ondersteunen. Gevaccineerd of niet, laten we massaal onze stem laten horen en een krachtig signaal geven aan de regering om af te zien van vaccinatiedwang,” roept hij op.
Jerrel Harderwijk