Retailers SOL vragen interventie overheid voor aanpassing winstmarge

De Surinaamse Servicestation Exploitanten Bond (SSEB) heeft gesprekken gevoerd met de overheid, waarbij ze interventie vraagt van de regering om oliemaatschappij SOL ertoe te bewegen om de winstmarge van de retailers aan te passen. Sirodjenie Jankie, voorzitter van de SSEB, geeft in gesprek met Suriname Herald aan dat SOL de winstmarge moet optrekken naar het hetzelfde niveau als dat van de pomphouders van GOw2.
SSEB heeft gesproken met minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning en zijn collega Saskia Walden van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. Jankie merkt op dat aanvankelijk SOL aanwezig moest zijn bij het gesprek, maar die heeft het laten afweten. De gesprekken zijn bedoeld om de winstmarge van SOL te brengen naar het niveau van GOw2.
Ze legt verder uit dat er afspraken zijn gemaakt dat de pomphouder een derde van de winstmarge krijgt en de oliemaatschappijen ontvangen twee derde. Echter weigert SOL de pomphouders de winstmarge te geven zoals is afgesproken, terwijl de oliemaatschappij wel haar valuta krijgt.
Jankie is van oordeel dat men niet eerlijk met elkaar kan concurreren op de markt. “Het is geen level playing field,” zegt ze. Het is volgens haar niet eerlijk tegenover de pomphouders, terwijl de oliemaatschappijen wel keihard opteren voor hun geld en dat ook in handen krijgen.
Het is inderdaad een kwestie van business doen waarbij het doel is om winst te maken, is Jankie zich van bewust. Echter moet dit principe ook gelden voor de retailers, waarbij er sprake is van gelijke spelregels voor eenieder. Jankie geeft aan dat regering van oordeel is dat die geen partner is in het geheel. Met deze opvatting is Jankie het niet mee eens, omdat de SSEB altijd in overleg is geweest met de overheid. “We hebben altijd met de overheid gesproken over onze winstmarge”, zegt ze.
De pomphouders hebben het moeilijk, want ze hebben personeel in dienst dat uitbetaald moet worden. De mensen hebben het moeilijk, benadrukt ze. “SOL wil geen cent meer toeleggen zodat de retailers hun personeel tegemoet kunnen komen,” zegt Jankie. Het is december en de pomphouders willen hun personeel ook tegemoetkomen. Daarnaast hebben ze te doen met verhoogde kosten, waardoor ze met moeite hun hoofd boven water kunnen houden.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald