‘Repareren is nu optie één’

16/08/2020 22:22 – Aidy Pinas-Agodeba
 
PARAMARIBO – De slechte economische situatie in het land is in het nadeel van veel ondernemers. Maar waar de ene een nadeel ervaart, spreekt de ander van een voordeel. In dit geval zijn het vooral de repair shops die goede zaken doen. “Ik heb een goede tweedehandse gekocht want een nieuwe is nu SRD 6.000”, vertelt Amalia Jethoe over haar aankoop.
Bij de ingang van de winkel liggen kapotte wasmachines op elkaar gestapeld. Aan de rechterzijde zitten gebruikte televisies op een rij. Rijen ijskasten, stapels televisies, rice cookers en microwaves. Sommige zijn bruikbaar en anderen voor de sloop. Enkele staan er al jaren, terwijl andere pas binnen zijn gebracht. Elk apparaat heeft een ander verhaal, maar reparateurs zoals Zen weten er wel raad mee. Al bijkans vijf jaar stelt hij klanten die in wanhoop bij hem aankloppen gerust. Dat is de ene kant van het verhaal, want hij zit ook opgezadeld met apparatuur dat men bewust bij hem heeft achtergelaten. Hoe hij ervan afkomt is zijn hoofdpijn. Zens winkel staat aan de Indira Gandhiweg.
Vroeger konden klanten de winkel van Zen binnenwandelen, maar door de Corona-epidemie ontvangt hij ze liever bij de deur. Het traliewerk heeft hij volledig bedekt met plastic en er een kleine opening in gemaakt waar hij klanten te woord staat. Hij neemt de Covid-maatregelen in acht en hij eist dat ook van klanten. Zo beschermt hij niet alleen zichzelf, maar ook de klant. Op het moment van het interview is hij alleen in de winkel en met zijn toestemming stappen wij de winkel binnen om er een kijkje te nemen, terwijl hij buiten een klant helpt die problemen heeft met de afstandbediening van een smart televisie.

Hulp in nood
Voor Glenn Persaud is Zen een life saver. Persaud klopt bijna aan het einde van het interview bij Zen aan. Hij is een wasmachine komen ophalen. Deze had hij in het weekend achtergelaten voor reparatie. Persaud vertelt aan de Ware Tijd dat hij nu niet in staat is om een nieuwe aan te schaffen; repareren is de enige optie. De droger van de wasmachine deed het plotseling niet. “Deze dingen zijn nu bijna luxe geworden. Ze zijn zo duur geworden. Ik ben daarom blij dat ik de machine hier kon laten fixen.”
Hij merkt op dat hij de wasmachine, 9kg, voor SRD 1000 had aangeschaft. Nu is deze binnen korte tijd honderden SRD’s duurder geworden. “Fosi kande soso poti suma ben e meki broko sani, maar now mi denki taki ook tu den gudu wan srefi e bigin libi so. Repareren wordt nu optie één”, zegt hij lachend. Niet alleen hij is gelukkig nu de droger van de wasmachine het weer doet, maar ook zijn vrouw die de was doet. Reparatiewinkels zoals van Zen zijn voor hem en zijn gezin noodzaak geworden.
Zen vertelt dat hij zijn werk met plezier doet ondanks de moeilijkheden die hij ervaart met klanten. De laatste maanden heeft hij minder klanten gehad en hij denkt dat dit komt door de Covid-19-epidemie. Ondanks deze minder prettige ontwikkeling overleeft hij het nog. Het zou volgens hem stukken makkelijker zijn als iedereen die iets ter reparatie had gegeven deze volgens afspraak kwam ophalen.
“Kijk eens. Hier heb ik wasmachines die personen hier hebben achtergelaten voor reparatie. Deze staat al bijkans een jaar hier. Ik heb meerdere malen tevergeefs geprobeerd contact op te nemen met de eigenaar. Ik heb nieuwe onderdelen geplaatst hierop en ik heb mijn geld nog steeds niet terug verdiend. Sommige mensen komen hun apparaat niet afhalen, omdat ze vinden dat het te duur is of dat ze het geld nog niet hebben”, illustreert hij hoe moeilijk klanten het hebben. Om toch te overleven verkoopt hij zo nu en dan noodgedwongen gerepareerde apparaten van klanten om zijn geld terug te verdienen. Wasmachines en televisie zijn de apparaten die hij vaker binnenkrijgt voor montage.

Korte levensduur
Bij Eskimo aan de Johan Adolf Pengelstraat is de situatie het tegenovergestelde als bij Zen. Hier kan men alles laten repareren, behalve televisies en radio’s. Shafiek, die er al bijkans zes jaar werkt, vertelt aan de krant dat hij juist een toename heeft gemerkt van het aantal klanten. “Apparaten worden nu best wel meer gerepareerd. Vroeger kreeg je zulke koelkasten niet om te repareren. Ze werden gewoon weggegooid, maar nu worden ze echt gerepareerd”, vertelt hij wijzend naar een witte koelkast die buiten naast de ingang staat.
Weer een ander voorbeeld illustreert hij met de airco die in de shop op de vloer ligt. Het ziet er niet bruikbaar uit, maar Shafiek schudt van wel. Hij merkt op dat zo’n airco in 2010 SRD 900 zou hebben gekost. Nu moet men bijkans SRD 4.000 neertellen hiervoor. ” … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname