‘Religieuze acceptatie van LGBT+- is een stap vooruit’

Bij sommige mensen bestaat de misvatting dat religie en seksuele diversiteit niet samengaan. Echter bleek tijdens de open dialoog over LGBTQI en religie, die afgelopen vrijdag in Bistro le Quatorze is gehouden, dat er wel ruimte is om hierover openlijk te praten. Drie religieuze leiders, Julien Zaalman (winti), Guillaume Woei A Jin (rooms-katholiek) en Rammoertie Mahabir (hindoeïsme van de Aria stroming) deelden hun visie en benadrukten dat inclusiviteit en menselijke waardigheid binnen hun geloof centraal staan.
Tekst en beeld Audry Wajwakana

Zij spraken hun steun uit voor LGBTQI+-gelovigen, die vaak worstelen met gevoelens van afwijzing. “Dit is een stap vooruit. Voor het eerst hebben we leiders uit drie grote religieuze gemeenschappen gesproken, die openstaan voor dialoog en meer acceptatie van LGBT+-gelovigen”, zegt Omar Overman, voorzitter van het LGBT+- Platform Suriname tevreden aan de Ware Tijd.

“Hoewel religieuze waarden en tradities van elkaar verschillen benadrukken alle drie religieuze leiders dat respect voor mens en diens spirituele reis belangrijk zijn“

Jezus omarmde iedereen
Het open gesprek tussen de LGBT+- gemeenschap is in het kader van Pride Month georganiseerd. Het thema dit jaar is ‘Pride in Diversity, Unity in Diversity, Pride in Identity’. Volgens Overman sluit dit thema ook goed aan bij de open dialoog. De discussieavond werd geleid door antropoloog Carla Bakboord, die drie stellingen poneerde waarop de religieuze leiders hun visie mochten geven. Alle drie deelden hun perspectieven vanuit hun eigen religieuze invalshoek.
Zo benadrukte pater Woei A Jin dat alle mensen, “ongeacht hun geaardheid welkom zijn in de kerk.” Hij verwees naar Jezus, die niemand uitsloot en openstond voor iedereen, inclusief zieken, gehandicapten, zondaars en zelfs een overspelige vrouw. “Dus naar mijn mening ten aanzien van de seksualiteit of de seksuele geaardheid van een persoon is voor mij geen discussie”, zegt de RK-priester. Hij gaf voorbeelden van personen die niet in zijn parochie worden verstoten, maar juist worden geaccepteerd, ook al worden ze door mede-kerkgangers gediscrimineerd. Voor hem is belangrijk het bieden van een thuis en liefde aan iedereen die naar de kerk komt.
Genderdiversiteit
Zaalman legde uitgebreid uit dat binnen de winti geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen op basis van hun genderidentiteit of seksuele geaardheid. “Het mens-zijn en de bijdrage die iemand levert aan de gemeenschap zijn essentieel in de winti”, zegt de geestelijke. In de winti filosofie staan de menselijke kwaliteiten centraal en iedereen wordt geaccepteerd zoals die is.
Pandit Mahabir legde de nadruk op karma en dharma, waarbij elke ziel, in de ogen van God, geboren is met een specifieke bestemming en specifieke plichten. Hoewel Mahabir traditionele ideeën over man en vrouw erkent, beschouwt hij genderdiversiteit als een onderdeel van het grotere kosmische plan, waarin iedereen met zijn eigen unieke karma wordt aanvaard en uiteindelijk zijn eigen verantwoordelijkheid draagt voor de eigen handelingen. Hoewel religieuze waarden en tradities van elkaar verschillen benadrukken alle drie religieuze leiders dat respect voor mens en diens spirituele reis belangrijk zijn.  
Bruggen bouwen
Het platform nodigt regelmatig maatschappelijke groepen uit voor een dialoog, maar dit gesprek was anders. “We wilden deze keer een gesprek zonder druk van buitenaf – zonder wetswijzigingen of andere problemen die boven ons hoofd hangen – om oprechte acceptatie en begrip te bevorderen tussen religieuze groepen en LGBT+-leden,” legt Overman uit.
De organisatie heeft diverse religieuze organisaties voor de open dialoog uitgenodigd, waarvan de drie religieuze organisaties op de uitnodiging zijn ingegaan. Overman hoopt in de toekomst dat de andere religieuze organisaties alsnog aan zo een open gesprek zullen deelnemen. De dialoog is volgens hem belangrijk, omdat velen binnen de LGBT+- gemeenschap zelf ook gelovig zijn.

“Waar andere landen nog worstelen met de legalisatie van LGBT+-rechten, voeren wij al gesprekken over gelijkheid binnen religieuze gemeenschappen”
Omar Overman
Het platform wil daarom bruggen bouwen tussen beide werelden. Daarnaast geeft Overman aan, het belang van LGBT+- vriendelijke dienstverleners, variërend van huisartsen en maatschappelijk werkers tot leerkrachten en advocaten. “We willen duidelijk maken dat de LGBT+-gemeenschap overal welkom moet zijn zonder (kleine) agressies te ervaren en we zijn bezig met een lijst van dienstverleners die inclusiviteit ondersteunen”, zegt hij.
Stappen vooruit
Voor Overman betekent de ondersteuning van deze drie religieuze organisaties een stap vooruit voor de LGBT+- gemeenschap. Hoewel hij aangeeft dat er nog geëvalueerd moet worden, waardeert hij de aanwezigheid van de vertegenwoordigers van de drie grote religieuze groepen en hun bereidheid tot het open gesprek. “Hopelijk blijven zij betrokken en werken ze in de toekomst mee aan doorverwijzingen. Het zou geweldig zijn als zij bij wetgevende discussies ook hun stem laten horen”, zegt Overman.
Hoewel er nog een lange weg te gaan is in vergelijking met landen zoals Nederland of de Verenigde Staten …