Rekenkamer wijst op verbeterpunten bij overhandiging jaarverslag aan president

PARAMARIBO — Shaan Bhoendie, voorzitter van de Rekenkamer, heeft het Rekenkamerverslag van het dienstjaar 2024 overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi. Het verslag bevat een overzicht van de activiteiten van de Rekenkamer, inclusief de bespreking van de interne organisatie en de verschillende uitgevoerde onderzoeken.

Met deze overhandiging vervult de Rekenkamer haar grondwettelijke taak om uiterlijk op 1 april het verslag aan te bieden aan de president, de voorzitters van De Nationale Assemble en de Staatsraad.ADVERTISEMENT

“De Rekenkamer heeft nog geen recente begrotingsrekening of verantwoording van de staat ontvangen; de laatste verantwoording dateert van 2021”

Voorzitter Bhoendie heeft tijdens het gesprek met de president de belangrijkste punten ten opzichte van de rapportage van vorig jaar toegelicht. Hij wees op verbeterpunten en aandachtspunten en stond stil bij de recente activiteiten van de Rekenkamer.

Bhoendie gaf aan dat het instituut nu een volledig mandaat heeft en zelfstandig doelmatigheidsonderzoeken kan uitvoeren. In december zijn twee rapporten uitgebracht over de exportbevordering naar het Caribisch gebied en het bereikbaar en betaalbaar maken van openbaar vervoer.

Op dit moment werkt de Rekenkamer aan een onderzoeksproject over de gezondheidszorg, met specifieke aandacht voor de relatie met het Staatsziekenfonds. Daarnaast wees de voorzitter op de comptabiliteitswet als aandachtspunt. De Rekenkamer heeft nog geen recente begrotingsrekening of verantwoording van de staat ontvangen; de laatste verantwoording dateert van 2021. Bovendien biedt de huidige wet de Rekenkamer niet de mogelijkheid om documenten te controleren voordat de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) in beeld komt.

Santokhi gaf aan dat het verslag binnen de regering zal worden besproken. Het zal worden gedeeld met alle ministers, zodat zij hun commentaar kunnen geven. Het staatshoofd riep de Rekenkamer op om goed te volgen welke wetten in het parlement worden goedgekeurd.

“In de afgelopen jaren heeft deze regering veel wetten aangeboden en behandeld in DNA. Er zijn veel hervormingen geweest, zoals de Public Sector Reform en het Burgerlijk Wetboek, maar ook op het gebied van parastatale bedrijven. Het regeringsbeleid voorziet in de afstoting van een aantal daarvan. De wet hierover is aangeboden aan het parlement,” aldus het staatshoofd.