PARAMARIBO — Het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) is er de afgelopen jaren in geslaagd de betaalbaarheid van het openbaar busvervoer op peil te houden, maar de bereikbaarheid is intussen achteruit gegaan. Op basis van het geleverd bewijsmateriaal valt te constateren dat het aantal trajecten dat daadwerkelijk is gereden, aanzienlijk minder is dan de trajecten waarvoor het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) met de bushouders contracten heeft afgesloten. Deze hoofdconclusie trekt de Rekenkamer van Suriname in haar onderzoek “Nationaal Vervoer Bedrijf; Hoe bereikbaar en betaalbaar is het openbaar vervoer in Suriname.
In een uitgestrekt land als Suriname is het voor mens en economie belangrijk dat er ook gebieden buiten de kustvlakte worden ontsloten door openbaar vervoer. In 2023 is het opgevallen dat het NVB minder ressorten bereikte dan afgesproken in de contracten.
“De afgelopen jaren kreeg NVB te maken met bushouders die bij tijd en wijle genoodzaakt waren het werk neer te leggen”
Het onderzoeksrapport is dinsdag is aangeboden aan de voorzitter van de Nationale Assemblee, Marinus Bee. TCT stelt zich ten doel de totale ontsluiting van de woon- en leefgemeenschappen over het geheel land te realiseren, zodat het openbaar vervoer bereikbaar en betaalbaar kan zijn voor alle Surinamers.
De afgelopen jaren kreeg NVB te maken met bushouders die bij tijd en wijle genoodzaakt waren het werk neer te leggen. Een belangrijke verklaring voor het feit dat NVB niet op alle afgesproken trajecten reed, is dat bushouders niet op tijd dan wel niet volledig werden uitbetaald. Dit leidde tot het onderbreken van de busdienstverlening, omdat zij geen geld hebben om chauffeurs, brandstof of het onderhoud van de bussen te betalen.
Openbaar vervoer wordt in Suriname in opdracht van TCT verzorgd door de NVB, een parastataal bedrijf, dat volledig eigendom is van de staat. Het onderzoek dat de periode 2021 – 2023 besloeg, beperkte zich tot het busvervoer. Naar bootvervoer is niet gekeken.
Bereikbaarheid en betaalbaarheid van de diensten van NVB zijn cruciaal voor de regering en staan daarom centraal in dit onderzoek. “Uitgaande van de door NVB afgesloten contracten voor vijf jaren met individuele bushouders, hebben wij kunnen vaststellen dat er in het jaar 2020 in totaal 174 contracten zijn afgesloten. Volgens deze contracten zou NVB op 116 bus trajecten moeten rijden. Maar het aantal daadwerkelijk gereden trajecten is aanzienlijk minder en is in de loop van de tijd per saldo afgenomen”, zegt de Rekenkamer.
Tevens is er veel onduidelijkheid tussen de bij het openbaar busvervoer betrokken partijen als TCT, NVB en het ministerie van Financiën en Planning. De Rekenkamer constateerde dat TCT wel geslaagd is de tarieven van de NVB-bussen lager te houden dan de tarieven van de Particuliere Lijnbushouders. De tarieven van de NVB-bussen zijn bovendien niet gestegen ten opzichte van het beschikbaar inkomen van de gemiddelde Surinamer.
Dinsdag heeft de voorzitter van de Rekenkamer, Shaan Bhoendie, het rapport overhandigd aan parlementsvoorzitter Marinus Bee. [: DNA]
- Henk Defares wint Wiki Loves Monuments Suriname..
- Nabestaanden eisen gevangenneming voortvluchtige Bouterse..
- Suriname: Traditionele en moderne werelden (7): Rainbow Nat…..
- DP World Paramaribo renoveert verloskamer St. Vincentius Zi…..
- Niet accepteren dat bauxiet als ruwe grondstof wordt geëxpo…..
- DP World Paramaribo adopteert verloskamer Sint Vincentius Z…..
- “U heeft het Surinaams volk in zijn eigen vet gebakken”..
- VES: ‘Aanzienlijk deel cambio’s voldoet niet aan vergunning…..
- Ondertekening MoU met Chinalco roept kritische vragen op..
- Oud-Assembleelid en ex-dc Frederik Finisie overleden..
- Nationaal Leger houdt opendag om nieuwe manschappen te werv…..
- ‘Tjawa’ vandoor met tien truckbanden..
- De kwestie met betrekking tot de benoeming van Ramsukul..
- “Peh a Moni Deh”, vraagt Sadi zich af over verschil in gove…..
- Nationaal Leger op zoek naar vers bloed..
- Tekort aan condooms zorgt voor stijging in seksuele aandoen…..
- VSB over Mou Chinalco: Geen raffinaderij, geen deal!..
- ‘Rediman’ probeerde zwakbegaafde vrouw te verkrachten..
- President ontvangt rapport Integraal Waterbeheer..
- Ruim 12 duizend ID-kaarten moeten worden opgehaald bij BvB..
- Jah Hands Baas scoort eerste nummer 1-hit bij Radio 10 met …..