Reisbureaus verarmd door COVID-19-pandemie

Als er geen verandering optreedt met betrekking tot de economische bedrijvigheid bij de reisbureaus, zullen zij slechts kunnen overleven. “Wij hebben het heel moeilijk,” zegt Cindy Uden, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (ASRA). De boekingen van reisbureaus zijn met 95 procent afgenomen. De verkoop van vliegtickets is drastisch gedaald.
Van de ruim achthonderd boekingen per maand naar slechts een handjevol, benadrukt Uden. Dit is meer dan slecht te noemen voor de business. “Als er geen verandering komt, zullen niet alleen de reisbureaus het moeilijk hebben, maar ook onze economie.” Er zijn al gesprekken gevoerd met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) Albert Jubithana en zijn collega Amar Ramadhin van Volksgezondheid over de te ondernemen stappen, want de sector mag niet doodbloeden.
Landen in het Caribisch gebied hebben al geruime tijd hun protocollen aangepast om alsnog toeristen het land binnen te krijgen en tot zover werkt het, beweert Uden. In deze derde golf van de pandemie is Suriname in code paars en dat maakt de situatie nog veel erger dan men verwacht had. Dus het zal misschien nog enkele maanden duren, voordat het luchtruim weer volledig wordt opengesteld.
Ook de tegemoetkoming die de overheid geeft aan personen en bedrijven in deze periode van crisis en COVID is nog lang niet toereikend voor het personeel en een bedrijf. De overheid zou met veel meer moeten inkomen. De economie kan niet meer stil blijven zitten.
Andere landen hebben hun grenzen opengehouden, omdat zij het anders financieel niet zouden redden. Suriname moet zich ook klaarmaken om toeristen toe te laten onder strikte COVID-protocollen. Niet alleen de reisagenten lijden onder de COVID-pandemie en de crisis, maar alle andere ondernemingen en sectoren.
De rechtszaak die was aangespannen tegen de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) is gewonnen door de ASRA. De reisbureaus mogen nu normaal vliegtickets van de KLM verkopen aan klanten. In juni had de vliegmaatschappij een bericht gelanceerd, waarbij werd aangegeven, dat reisbureaus geen tickets meer mochten verkopen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald