Rehabilitatie weg naar Mapanégebied aangevangen

De rehabilitatie van de weg naar het Mapanégebied in Boven-Commewijne is begonnen. Districtscommissaris (dc) van Para Marlene Joden heeft gisteren het startsein hiertoe gegeven. De 39 kilometer lange weg vanaf de afslag van Cassipora richting het Mapanégebied verkeert al jaren in een deplorabele staat.
Dc Joden zegt in gesprek met Suriname Herald dat zij afgelopen vrijdag samen met de afdeling Wegen van het ministerie van Openbare Werken (OW) een onderhoud heeft gehad met bewoners en ondernemers.
Zij stelt het op prijs dat de ondernemers die actief zijn in het gebied ook hun bijdrage leveren aan de rehabilitatie van de weg. Het gaat in deze om een compleet eigen initiatief. Zij zullen hun eigen middelen en equipment inzetten, terwijl het ministerie van Openbare Werken alleen technische bijstand zal leveren en erop toe zal zien dat hun standaarden bij wegenbouw toegepast worden. Dit is volgens dc Joden het idee achter het samendoen.

Foto: OW

Dc Joden geeft aan dat tijdens een oriëntatiebezoek gebleken is dat deze weg jaren niet is aangepakt. De klachten van de mensen en hun misnoegen waren terecht. Nu de rehabilitatie is begonnen is het volgens haar een kwestie van tijd. De mensen krijgen binnen enkele weken een begaanbare weg zodat ze zonder enige koppijn het gebied kunnen bereiken en verlaten. Deze weg verbindt de dorpen Mapané, Java, Snesi kondre en Mooiman kondre met elkaar.
Henk Joopoi, een van de actievoerders, is blij dat er aandacht is gegeven na de actie van de bewoners van dit gebied. Voor hen was het helemaal niet te doen. De weg was bar slecht en was bij de zowel droge als regentijd onbegaanbaar. De weg is eind augustus door ontevreden bewoners voor enkele dagen afgesloten. Zij konden niet meer aanzien hoe de weg kapot werd gereden door houtondernemers en hebben gevraagd om direct over te gaan tot het rehabiliteren van deze weg.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald