door Valerie Fris
PARAMARIBO — Het Media Instituut voor het Caribisch Gebied (MIC) en de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM) benadrukken in afzonderlijke verklaringen het belang van verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de journalistiek. In het kader van de Internationale Dag van de Persvrijheid, zaterdag 3 mei, roepen de organisaties op tot aandacht voor de impact van artificial intelligence (AI), met name gezien de specifieke uitdagingen in de regio zoals medialevensvatbaarheid, desinformatie en natuurrampen.ADVERTISEMENT
Onder het wereldwijde thema “Verslaggeving in de Brave New World – De impact van kunstmatige intelligentie op persvrijheid en de media” pleiten MIC en ACM – onder voorzitterschap van de Surinaamse journalist Harvey Panka – voor regionale samenwerking. Het doel is het potentieel van AI te benutten, terwijl tegelijkertijd de democratische uitwisseling van ideeën wordt beschermd.
“Ons voortbestaan hangt af van het behoud van het publieke vertrouwen door middel van nauwkeurigheid en transparantie”
AI en desinformatie
Kiran Maharaj, voorzitter van het MIC, merkt op: “AI zou de toegang tot informatie kunnen democratiseren, maar zonder beperkingen kan het de financiële duurzaamheid van de Caribische media ondermijnen. We moeten pleiten voor een rechtvaardig AI-bestuur dat prioriteit geeft aan journalistiek in het algemeen belang. Het Caribisch gebied is niet immuun voor door AI aangestuurde desinformatie, die maatschappelijke verdeeldheid vergroot en het vertrouwen in instellingen ondermijnt.”
Een onderzoek uit 2023 van het MIC en ACM beschreef hoe desinformatie zich regionaal richtte op verkiezingen en volksgezondheidscampagnes. Wesley Gibbings, vicevoorzitter van het MIC, benadrukt: “Caribische media moeten AI-gestuurde verificatietools gebruiken en investeren in programma’s voor digitale geletterdheid. Ons voortbestaan hangt af van het behoud van het publieke vertrouwen door middel van nauwkeurigheid en transparantie.”
Gevolgen journalistiek
Het MIC en de ACM zijn ervan overtuigd dat AI de journalistiek wereldwijd verandert en dat de gevolgen ervan acuut zijn in het Caribisch gebied, waar media-ecosystemen te kampen hebben met structurele kwetsbaarheden. “Hoewel AI-tools mogelijkheden bieden voor geautomatiseerde verslaggeving, data-analyse en publieksbetrokkenheid, riskeren ze ook bestaande ongelijkheden te vergroten. Caribische nieuwsredacties staan al onder druk door dalende advertentie-inkomsten. Het is opmerkelijk dat tussen de 15 en 25 procent van deze inkomsten naar platforms zoals Meta en Google Ads gaat”, stellen de organisaties.
Er is volgens hen ook dringend behoefte aan het onderzoeken van AI-gedreven verdienmodellen, zoals gepersonaliseerde abonnementen en geautomatiseerde advertentieplaatsing. Er moet ook aandacht worden besteed aan ondersteunde training.
- Dodelijk Jachtincident in Casipora-gebied..
- Medische Zending vraagt volle ondersteuning bij realiseren …..
- Inhoudelijke kijk op de peiling in plaats van daarover te f…..
- Nieuwe voorzitter en bestuursleden benoemd bij FVO..
- ‘Persrechter misleidt de samenleving – Rechtbank heeft VLS …..
- NDP: Strijd arbeidsvoorwaarden urgenter dan ooit..
- Verdachte milieuverontreiniging opgepakt na tip..
- Cambiohouders en slimstemmers bemoeilijkten beleid regering…..
- President benadrukt inzet werkende mens op Dag van de Arbei…..
- Chaos bij uitbetaling sociale uitkering Brokopondo..
- Resocialisatie gedetineerden..
- 45 burgers onderscheiden voor uitzonderlijke maatschappelij…..
- Back-upgenerator aangekomen in Moengo..
- Personeel ARGOS en SURMAC versterken vakkennis via SAO-trai…..
- “Regering met NDP-signatuur treft steeds achterstand in inv…..
- Santokhi laat zich niet chanteren door Somohardjo..
- Wake voor Adrianna Young gehouden te Waka Pasi..
- VHP eert arbeiders als stille kracht economie..
- Inrichting nieuw gebouw Volksgezondheid vertraagd op door h…..
- MZ overhandigt beleidsplan aan minister Ramadhin..
- Suriname neemt nieuwe e-visa-applicatie en chatbot in gebru…..