Regionaal netwerk voor voedselveiligheid

31/03/2021 19:56 – Amanda Palis

 
PARAMARIBO – Elf landen waaronder Suriname, Cuba, de (‘Nederlandse’) Antillen en Haïti hebben de Caribbean Amazonian Bio-Economic Network (Cambionet) opgericht. Ze willen hun ontwikkelings- en onderzoeksinstituten bij elkaar brengen om gezamenlijk bij te dragen aan de voedselveiligheid en voedselonafhankelijkheid van het Caribisch en Amazone gebied. Daarmee moet de agricultuur worden bevorderd.
Suriname wordt binnen het project vertegenwoordigd door de studierichting Landbouwkunde van de Anton de Kom Universiteit, onder leiding van Lydia Ori. “Suriname heeft zeker veel bij te dragen aan dit project. We hebben bijna een voorsprong op sommige landen als het aankomt op het verder ontwikkelen van de agricultuur. Surinaamse studenten kunnen met hun onderzoeken zeker mee doen aan uitwisseling van kennis.”
Er is acht miljoen euro van het Europees Regionaal Ontwikkelingsfonds beschikbaar waarop alleen Europese landen of landen, die gelieerd zijn aan Europa een beroep kunnen doen. Voor landen die hier buiten vallen, zoals Suriname, zullen andere bronnen moeten worden aangeboord. Welke taak het land binnen de samenwerking zal hebben zal in mei op Saint Lucia bekend worden. “Pas dan horen we uit welke fondsen we kunnen putten en welke onderzoekingen we kunnen uitvoeren die passen binnen het netwerk.”
Ori spreekt van een unieke kans voor Suriname om op regionaal niveau kennis uit te wisselen. “We hebben veel te bieden. Onze eigen herbarium kan als een unieke showcase gezien worden, want uniek binnen het Caribisch Gebied is het zeker.” Digitale bibliotheek Ze hoopt ook door het project de levensstandaard van zowel kleine als grote boeren te kunnen verbeteren. “We kunnen zeker ook goede dingen van andere landen overnemen, bijvoorbeeld hoe zij bio-economics gebruiken.”
Dit is een progressieve tak binnen de wetenschap die economie en biologie met elkaar wil verbinden. Hiermee kunnen landen leren hoe ze grondstoffen kunnen beheren om te voorkomen dat ze opraken. Cambionet wil ook een digitale bibliotheek van de onderzoeken en studies binnen het project opzetten. Het netwerk, dat vrijdag is gelanceerd, is onderdeel van de strategie en doelstelling waarbij landen van de Europese Unie werken aan het beschermen en bevorderen van het natuurlijke en culturele milieu in het Caribisch Gebied.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname