Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad is gevallen. Gisteren veroverden rebellen eerst de stad Homs en later ook Damascus. Volgens bronnen binnen het leger heeft Assad de hoofdstad per vliegtuig verlaten, maar zijn bestemming is onbekend.
In een televisietoespraak verklaarde het rebellenleger dat Damascus is bevrijd en dat het bewind van Assad voorbij is. Assad, die in 2000 zijn vader opvolgde, was sinds de uitbraak van de Arabische Lente in 2011 verwikkeld in een bloedige burgeroorlog.
De rebellengroep Hayat Tahrir al-Sham (HTS) heeft na de inname van Damascus aangekondigd dat alle gevangenen zullen worden vrijgelaten. Ook dringen ze erop aan dat er geen aanvallen plaatsvinden op overheidsgebouwen.
In Damascus vierden inwoners massaal feest op straat. Op videobeelden is te zien hoe mensen dansen en standbeelden van Assad omverhalen. Posters van de voormalige president worden op verschillende plekken vernietigd.
Hadi al-Bahra, leider van een prominente Syrische oppositiegroep in het buitenland, noemde de val van Assad “het einde van een donkere periode in de Syrische geschiedenis.”
Premier Mohammed al-Jalali, in tegenstelling tot Assad niet gevlucht, pleit voor vrije verkiezingen. Hij gaf aan contact te hebben gehad met rebellenleider Abu Mohammed al-Golani om de overgangsperiode te bespreken. In een videoboodschap herhaalde Jalali zijn bereidheid om de macht vreedzaam over te dragen aan gekozen leiders.
De opmars van de rebellen verliep opmerkelijk snel. Na de verovering van Homs eerder op de dag, volgden ook Aleppo en Hama binnen enkele dagen. De inname van Damascus, die plaatsvond in de nacht van zaterdag op zondag, ging zonder zware gevechten. Veel soldaten van het regeringsleger hadden zich al teruggetrokken of waren overgelopen.
Internationaal is er grote aandacht voor de situatie. De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde de ontwikkelingen nauwlettend te volgen en in contact te staan met bondgenoten in de regio.
Israël versterkt grensbewakingOndertussen heeft het Israëlische leger troepen verplaatst naar de bufferzone met Syrië om de veiligheid van de Golanhoogten en omliggende gebieden te waarborgen. Israël benadrukt dat het niet wil ingrijpen in Syrië, maar stelt dat de troepen noodzakelijk zijn om stabiliteit te behouden.
Volgens Israëlische media heeft het land de Syrische rebellen gewaarschuwd zich niet bij de grens te vertonen. Indien de bufferzone wordt geschonden, zal Israël naar eigen zeggen hard optreden.
- Macron heeft nieuwe premier, maar dezelfde oude problemen..
- Whahahater..
- Stichting DOVE doneert Gynaecologie etage..
- Dodelijke aanrijding aan de Martin Luther Kingweg..
- VSB verwelkomt integrale aanpak bauxietindustrie van presid…..
- SBB bespreekt tegengaan houtsmokkel tijdens beleefdheidsbez…..
- HET KAARTENHUIS STORT IN..
- CAMBIO’S EN HET FALENDE BELEID/TOEZICHT..
- Ethische en gedragscode NDP unaniem goegekeurd..
- VHP heeft met 20 zetels veel gerealiseerd..
- Politie houdt verdachte aan voor afpersing, afdreiging en v…..
- CHAN HERHAALT FOUTEN VAN BOUTERSE:..
- DE BRAVO SHOW..
- Workshop over rol olie en gas in energievoorziening..
- Medewerkers Pico, SLM en Bid-team staan terecht voor drugss…..
- Leger des Heils wil dit jaar meer minderdraagkrachtigen hel…..
- Politieambtenaar ingesloten..
- Geen overeenkomst om wereldwijde droogte aan te pakken..
- Mini-kunstgrasveld voor het dorp Ovia Olo..
- Samap-evaluatie onthult uitdagingen voor duurzame groei in …..
- KROMME START BIJ CHINALCO DEAL BRENGT DNA IN ONMOGELIJKE PO…..