Regeringsdelegatie bezoekt Boven-Saramaccagebied in Sipaliwini

Een regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk is gisteren voor een beleefdheidsbezoek vertrokken naar het Boven-Saramaccagebied, meer bekend als Matawai. Naast de vp zijn ook de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen David Abiamofo, Justitie en Politie Kenneth Amoksi en Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport en DNA-voorzitter Marinus Bee meegereisd. Ook ABOP-ondervoorzitter Marinus Cambiel is van de partij.
De delegatie heeft de granman der Matuariërs, Lesley Valentijn, bezocht op zijn residentie te Poesoegroenoe. De vp is verheugd met de ontvangst. Hij stelt dat het vicepresidentschap en voorzitterschap van het parlement opgedragen worden aan de gemeenschap, omdat deze groep ook een bijdrage hiertoe heeft geleverd.
Brunswijk zegt dat eenieder, vanwaar die ook komt, deze twee functies moet helpen dragen. De vp bedankte de totale Matawai-gemeenschap voor hun ondersteuning bij de laatstgehouden verkiezingen van 25 mei 2020. Granman Valentijn is onder de indruk van het bezoek en bedankte namens het volk de regering voor hun aanwezigheid in het gebied. Hij hoopt niet dat het bij dit bezoek aan zijn residentie zal blijven.
Na het gesprek met de granman is er een kleine krutu, met inachtneming van de COVID-19-maatregelen, gehouden. De verschillende ministers hebben in hun toespraak voor de aanwezigen toegelicht hoe zij de problemen in dit gebied zullen aanpakken. Brunswijk gaf tijdens de krutu aan dat het de regering menens is om de problemen die aandacht behoeven in het gebied aan te pakken.
Ook in de rest van het binnenland zullen problemen worden aangepakt. Hij spreekt van een samenwerking tussen de overheid en de gemeenschap. De vp is na de krutu teruggekeerd naar Paramaribo, terwijl de rest van de delegatie tot en met zaterdag in het gebied zal vertoeven om zich beter te kunnen oriënteren en verder te overleggen met de mensen in het Matawai-gebied.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald