Regering zoekt naar oplossing voor in probleem geraakte studenten in Cuba

De regering is naarstig op zoek naar een oplossing voor de in probleem geraakte Surinaamse studenten in Cuba. Deze studenten kunnen hun medische studie vanwege financiële problemen niet voortzetten. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft het parlement dinsdag voorgehouden dat de regering naarstig op zoek is naar een oplossing voor deze kwestie. Hij werd bij zijn aantreden geconfronteerd met deze zaak.
De minister stelt dat het om een groep van 23 studenten gaat die in 2018 uitgeloot waren voor de medische opleiding in Cuba. De regering-Bouterse heeft toen besloten om deze studenten weg te sturen om hun medische opleiding te volgen op een privéuniversiteit. Hij geeft aan dat het hier niet om een beurs gaat, maar een financiering vanuit de overheid.
De betaling voor de studie van deze studenten is naar zeggen van Ramadhin georganiseerd door de zorginstellingen van onder andere de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), ‘s Lands Hospitaal, Mungra Medisch Centrum (MMC), Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS). De vorige regering had een constructie bedacht om de studenten via de zorginstellingen te laten studeren.
Bij nader onderzoek is volgens de minister gebleken dat de zorginstellingen die voor de kosten van deze studenten moesten opdraaien, niet meer in staat zijn dat langer te doen. Het gaat in deze om een bedrag van 750 euro per maand per student en collegegeld van 8.000 euro per jaar. Als er gekeken wordt naar de studieduur van acht jaar zal de regering een bedrag van rond de twee miljoen euro moeten opbrengen om deze studie verder te garanderen.
De bewindsman zegt dat het nu meer dan noodzaak is om te kijken hoe deze studenten op een waardige wijze kunnen blijven studeren. Hetzij in Cuba of in Suriname. In Suriname zal er naar opties gekeken moeten worden. Minister Ramadhin heeft komend week een gesprek met de ouders van de studenten, de instellingen en het universiteitsbestuur om wat mogelijkheden te bekijken.
Ramadhin liet weten dat het voor de overheid niet meer haalbaar is om deze studie op deze wijze te continueren omdat de kosten niet te dragen zijn.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald