De regering blijft zich volgens president Chandrikapersad Santokhi, inzetten voor een effectief beleid rondom parastatale bedrijven, die een cruciale pijler vormen voor de stabiliteit en groei van de nationale economie. Het staatshoofd lichtte op dinsdag 10 december tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) toe, dat een deskundig team is aangesteld om samen met ministeries en externe adviseurs, de herstructurering van de ondernemingen vorm te geven. Hij is voorstander van een gedegen aanpak.
“Om deze bedrijven effectief en efficiënt te laten functioneren, is er een deskundig team aangesteld dat belast is met de uitvoering van het herstructureringsproces”, aldus de president. Dit proces richt zich op het verbeteren van de prestaties van de bedrijven, het verminderen van hun afhankelijkheid van subsidies en het verhogen van hun bijdrage aan de nationale economie. Een belangrijk onderdeel van de herstructurering is het opstellen van een wettelijk kader voor parastatale bedrijven. Dit moet zorgen voor duidelijke richtlijnen voor transparantie, werking en toezicht. “Dit wettelijk kader zal zorgen voor een betere regeling van het bestuur en de verantwoording van deze bedrijven”, aldus de regeringsleider.
Daarnaast worden strikte richtlijnen opgesteld voor rapportage en controle. De regering wil hiermee waarborgen dat de samenleving en het parlement inzicht krijgen in de financiële situatie van deze bedrijven. “De transparantie en verantwoordelijkheid van parastatale bedrijven zijn van groot belang voor het herstellen van vertrouwen in de overheidsinstellingen en het bevorderen van een gezond ondernemersklimaat”, aldus het staatshoofd.
Door het invoeren van een wettelijk kader, strikte richtlijnen en een intensief herstructureringsproces, zet de regering belangrijke stappen naar een duurzamer en transparanter parastataal beleid. Dit beleid bevordert volgens president Santokhi niet alleen een efficiënter gebruik van middelen, maar versterkt ook het vertrouwen in de economische instituten van Suriname. “De focus ligt op het bevorderen van groei en stabiliteit, met bijzondere aandacht voor zowel nationale als strategische belangen.”
SITUATIE SAIL
President Santokhi haalde ook de situatie van de Suriname American Industries Ltd (SAIL N.V.) aan. De schuldpositie van het vis- en garnalenverwerkingsbedrijf bedraagt momenteel 15 miljoen USD, inclusief de uitbetaling van pensioenen en afkoop van arbeiders. Een deskundig team onderzoekt de mogelijkheden om deze situatie aan te pakken. Indien blijkt dat SAIL op de lange termijn niet in staat is om financieel stabiel en winstgevend te opereren, wordt een verkoop overwogen. “Wanneer het in het nationale belang is en het voor de samenleving geen voordelen oplevert, zullen we overwegen om SAIL te laten overgaan naar de private sector”, aldus de president.
The post Regering werkt aan herstructurering parastatale bedrijven ..
- Leuning Henarbrug nog steeds niet hersteld..
- Shell plant nieuwe offshore-boringen in Surinames Blok 65..
- ‘Tabiki’ voegt zich toe als nieuwe Surinaamse rum op de mar…..
- Nieuwe song Ulrike Westfa-Wongsosemito ter afsluiting ‘jubi…..
- Politie treft drugs en verdachte aan bij acties tegen drugs…..
- Familie geschokt na grafruiming RK-begraafplaats, ondanks b…..
- No Name verrast Palm Boys..
- Vinicius Jr. uitgeroepen tot FIFA Beste Herenspeler van het…..
- Moiwana, 8 december 1982, dag van de mensenrechten en herop…..
- Moeten er eerst ongelukken gebeuren?..
- Broedplaatsen zeeschildpadden in gevaar door tekort aan bos…..
- Parlementsvergadering startte vandaag 3,5 uur later vanwege…..
- Twee doden bij frontale botsing op Coppenamebrug in Coronie..
- OWOS en UvAV willen ingrijpen president tegen directie EBS..
- NDP-parlementariër Ann Sadi wordt uit parlementsvergadering…..
- NH-minister Abiamofo: ‘Elektrificatieprojecten meegenomen i…..
- Hendrik Frans Herrenberg..
- Werkgroep werkt voorstellen uit voor nieuw pand ROS..
- Hendrik Frans Herrenberg (Henk)..
- David Emanuel Robinson..
- Carla Mavis Koster – Monjaerts..