Regering vraagt DNA ruimte om opnieuw met stakeholders te praten over grondenrechten

Na bijna twee jaar stond de Wet collectieve rechten inheemse en tribale volken weer op de agenda in De Nationale Assemblee (DNA). Al snel bleek dat de behandeling opnieuw voor een bepaalde tijd zou worden gestagneerd. Al vóór de behandeling in DNA hadden diverse belanghebbenden en de gezagsdragers van zowel de inheemse als de tribale volken hun ongenoegen geuit over de nieuwe wet die de regering had ingediend.
Asis Gajadien, voorzitter van de Commissie van Rapporteurs, gaf tijdens zijn spreekbeurt aan dat er veel ruis was en wilde weten hoe de regering te werk was gegaan voordat zij de nota van wijziging had ingediend. “Aukaanse gezagsdragers, de inheemse gemeenschap hebben opmerkingen, ook NGO’s hebben commentaar. Laat de regering ons vertellen hoe deze nota van wijziging tot stand is gekomen, omdat wij de zorgpunten uit de gemeenschap als parlement moeten meenemen.”
Na de opmerkingen van Gajadien vroeg vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk het parlement om de regering ruimte te geven om opnieuw met stakeholders aan tafel te gaan. Vicepresident Ronnie Brunswijk gaf aan dat er inderdaad een nota was gestuurd door de regering en erkende ook de vele protesten tegen de wijziging.
Brunswijk zei dat de belanghebbenden geen vertrouwen hebben dat de wet in het parlement gecorrigeerd zal worden en dat men bang is dat men een wet zal krijgen die niet goed is voor het binnenland. De vp benadrukte dat dit niet de bedoeling is van de regering en dat de inzichten van het parlement meegenomen zullen worden.
“De regering biedt haar verontschuldigingen aan dat zij bij het indienen de granmans, gezagsdragers en stakeholders niet meer heeft geconsulteerd, denkende dat het al gebeurd was. De regering heeft tal van missies gestuurd naar het binnenland, met belanghebbenden gesproken, ook in DNA heeft de commissie heel breed mensen in de samenleving geconsulteerd”, stelde Brunswijk.
Hij merkte op dat we in een democratische rechtsstaat leven en dat meegedacht moet worden met de wensen van mensen. “We zien dat er zoveel protesten zijn, dan gaan we niet doordrukken, maar samen met de gemeenschappen werken. De president heeft al ingezet om met gezagsdragers en stakeholders te praten”, aldus de vp.
DNA-voorzitter Marinus Bee zei dat het gaat om het betrekken van de mensen. “We zijn deel van de samenleving en vertegenwoordigen het Surinaamse volk, dus als er ruis is, moeten we het rechtzetten.”
Ook over de Chinalco-deal is er veel ruis en is ook hierover duidelijkheid gevraagd aan de president. Hierna stemde hij in met het verzoek van de regering en verdaagde de vergadering naar een ander moment.