Regering tegen cambio’s: Hanteer unificatiekoers

13/11/2020 22:49 – Van onze redactie

 
PARAMARIBO – De regering heeft cambiohouders vrijdag opgeroepen zich niet schuldig te maken aan illegale valutahandel. Aangegeven wordt dat ze de geünificeerde koers moeten hanteren. De Ware Tijd meldde eerder vrijdag dat de dollarkoers al de SRD 20 heeft bereikt.
Op 21 september maakte Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname, bekend dat de Surinaamse economie vanaf 22 september officieel op een koers van SRD 14,018 voor het opkopen van de US dollar zou draaien, terwijl het voor SRD 14,290 zou worden verkocht door de officiële wisselkantoren en deviezenbanken. Roemer benadrukte tijdens een persconferentie dat deze koers voor de hele economie gold.
Echter, de praktijk was een heel ander verhaal. Zoveel is ook duidelijk in het persbericht dat de Communicatiedienst Suriname (CDS) vrijdag uitgaf. Daarin wordt gesproken over koersen die vier punten hoger liggen alsof die officieel zijn. “Terwijl de koers aan het dalen is en voor de aankoop rond SRD 18,50 voor de US dollar en SRD 18,60 voor de euro ligt, zien illegale cambiohouders kans om de US dollar illegaal tegen een koers van SRD 20 te verkopen. De praktijk leert dat er op bepaalde plekken voor girale transacties tegen een koers van SRD 18,50 volop US dollars in voorraad zijn.”
CDS meldt dat de regering hard zal optreden tegen illegale cambiohouders die de valutakoers eigendunkelijk verhogen. Hierover zijn er al gesprekken gevoerd met de monetaire autoriteiten. De daad zou al bij het woord zijn gevoegd, want ondernemer P. werd aangehouden tijdens een razzia in Commewijne. Ook is er geld in beslag genomen. Op de gemeenschap doet de regering het beroep geen gebruik te maken van de illegale diensten, maar via de legale instanties aan US dollars of euro’s te komen. “Indien u zich bij een cambio bevindt en gebruikmaakt van de illegale diensten, zal u ook moeten instaan voor de consequenties”, wordt gewaarschuwd.
Echter, de bevolking is veelal toegewezen op de cambio’s of straathandel omdat de banken te maken hebben met een aanhoudend cashvoorraadprobleem in SRD’s en US dollars. Om die reden werd er een kleine maand terug een beperking van contante opnames in Surinaamse en Amerikaanse dollars bij de kassa’s in de bank aangekondigd. Op 2 november beaamde een banktopper tegenover de Ware Tijd dat bedrijven en instellingen bij de banken steeds vaker nul op het rekest krijgen wanneer zij Amerikaanse dollars willen kopen. De banken hebben de verkoop namelijk teruggebracht tot aankopen voor medicijnen, eerste levensbehoeften en brandstof.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname