Regering strooit zand in ogen jongeren

De verkiezing voor het Nationaal Jeugdparlement (NJP) brengen naar een benoeming van de leden omdat deze SRD 20 tot 30 miljoen kost, is zand in de ogen strooien van de jongeren van Suriname. Tot deze conclusie komt Winston Adaba, lid van het NJP, in gesprek met Suriname Herald.
Het Nationaal Jeugdparlement is op 3 november 2004 opgericht met als doel de jeugdparticipatie te stimuleren. Volgens het staatsbesluit vallen de jeugdvertegenwoordigers rechtstreeks onder de president, maar vanwege de drukke werkzaamheden van de president vielen ze onder het ministerie van Sport- en Jeugdzaken dat onlangs is opgedoekt.
“Het was het enige ministerie waar wij als jongeren onze zakengedaan konden krijgen. En nu is men bezig het NJP te evalueren om het in een ander jasje te stoppen om van verkiezingen over te stappen naar benoemingen. De afgelopen jaren heeft het Caribisch gebied opgekeken naar Suriname, vanwege het jongerenbeleid en de manier hoe jongerenvertegenwoordigers gekozen worden. Het instituut is wat dat betreft heel uniek,” zegt Adaba, die het niet eens is met de stap van de regering om over te gaan tot benoeming van de jongerenvertegenwoordigers.
Verkiezing digitaliserenAdaba is van mening dat de verkiezingen van het Nationaal Jeugdparlement gedigitaliseerd kunnen worden aangezien de meeste jongeren nu ook toegang hebben tot internet. De technologische ontwikkeling neemt toe en het is raadzaam om mee te gaan met de tijd. Als de verkiezingen gedigitaliseerd kunnen worden, kunnen wij als land veel meer kosten besparen, zegt het NJP-lid
De verkiezingen van het Nationaal Jeugdparlement worden afgeschaft omdat die SRD 20 tot SRD 30 miljoen kosten, terwijl de algemene verkiezingen op DNA-niveau zes tot zeven keer duurder zijn. “Dan vraag ik mij af waarom ook die verkiezingen niet geëvalueerd worden. Het neerkijken op jongeren moet voor eens en altijd ophouden”, zegt Adaba.
“Het enige democratisch recht van de jongeren wordt ten einde gebracht wat voor een grotere achterstand zal zorgen dan wij jongeren al ervaren. Ik vraag mij af waarom er zo wordt omgegaan met de jongeren van ons land”, zegt een zeer teleurgestelde Adaba.
Het NJP-lid zegt dat onze staatsbegroting voor het jaar 2021 SRD 14,28 miljard bedraagt. Met een simpele berekening van drie jaar komt dat neer op SRD 42,84 miljard.
De NJP-verkiezing zal SRD 20 miljoen kosten. Omdat alles duurder wordt zal dit SRD 30 miljoen kosten. Dat is slechts 0,07 procent van onze staatsbegroting van drie jaar, terwijl onze bevolking voor 50-60 procent uit jongeren bestaat. Dan is SRD 30 miljoen niets voor een verkiezing van jeugdvertegenwoordigers, benadrukt hij.
Jerrel Harderwijk

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald