Regering-Santokhi voert slecht economisch beleid

Het constant bijstellen van de wisselkoers door de overheid getuigt van wanbeleid. In de tien maanden die de regering-Santokhi aanzit is de wisselkoers al drie keer bijgesteld. Dat is niet zoals het hoort, zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), in gesprek met Suriname Herald.
Met het constant bijstellen wil de overheid de wisselkoers beteugelen. Ook wordt aangegeven dat de overheid nu alvast de koers langzaam loslaat, om te voldoen aan één van de prior actions van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). “Je moet niet kunstmatig een koers op 14,29 houden en daarna springen naar 16,30 en dan naar 21. Dat is wanbeleid. Al die tijd zeg je dat speculanten die koers opdrijven en dan zeg je zelf dat het 21 mag worden. Wie zijn de speculanten? Dan is de overheid zelf de speculant,” meent Ramautarsing.
Koers loslatenVolgens de VES-voorzitter moest de koers allang worden losgelaten. Dit advies is vanuit de VES sinds 16 juni vorig jaar gegeven aan de huidige coalitieleiders voordat ze aan de macht kwamen. “We hebben ze precies uitgelegd hoe je aan monetaire stabiliteit moet komen, je moet een evenwichtskoers zoeken en daarna je fiscale evenwicht gaan bewerkstelligen. Dat wil zeggen dat je overheidsbezuinigingen moet gaan toepassen enz. enz. Ze hebben geluisterd en vonden het goed, maar ze doen precies het tegenovergestelde,” zegt Ramautarsing.
De vrees die er ontstaat dat na het loslaten van de koers er een enorme stijging plaats zal vinden, is onnodig. Volgens hem moeten de juiste instrumenten toegepast worden. “Zolang de overheid zijn begroting sluitend kan maken, is er weinig SRD in omloop om te gaan bieden op een koers om het te laten stijgen richting de dertig. Alleen als de regering meer uitgeeft dan het verdient komt er meer SRD in omloop en dan ga we dollars zoeken en dan pas gaat die koers omhoog. Het is dweilen met de kraan open en dat schijn kennelijk door te gaan. Er komt steeds nieuw geld in omloop. Dat komt niet door speculatie, maar door overheidsbeleid,” benadrukt Ramautarsing.
Samenleving vs economisch beleidDe samenleving ondergaat dit slechte economisch beleid met lede ogen. Hij geeft aan dat de mensen gestemd hebben op vernieuwing, verandering en verbetering en krijgen hetzelfde wanbeleid van de vorige regering ervoor terug.
Alleen maar mooie beloften maar de resultaten zijn slechter. “Hardwerken is niet voldoende. Je moet ook je verstand, kennis en ervaring erbij gebruiken. Ik zeg altijd ik ben bereid te werken als een paard, maar ik ben niet bereid te werken als een ezel,” zegt de VES-voorman.
IMF als hulpmiddelDat we naar het IMF gaan is niet het belangrijkste. Met of zonder het IMF zullen de bittere pillen geslikt moeten worden om uit de economische malaise te komen. Het IMF moet volgens hem gezien worden als een hulpmiddel. “Met of zonder IMF, we zullen moeten bezuinigen. Met of zonder IMF, we zullen die koers moeten loslaten. Het accent wordt verlegd door iedere keer te zeggen dat IMF o mek’ un pina. We pina kaba en we pina moro if un no go na IMF,” zegt Ramautarsing.
Jerrel Harderwijk

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald