“Regering-Santokhi meest asociale regering ooit”

De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft gisteren een online massameeting gehouden om de stem van de partij te laten horen over de actuele zaken in Suriname. Een van de sprekers, Melvin Bouva, heeft tijdens zijn speech aangegeven dat de regering-Santokhi de meest asociale regering ooit is. Hij gaf aan dat het volk los van het ‘friends en family’ beleid, eerder pijn heeft van het asociale beleid dat wordt gevoerd. “De regering-Santokhi is de meest asociale regering, die het volk Suriname heeft gekozen,” legde Bouva uit.
Hij zei in een adem dat hij niet zomaar iets zegt. “Van een koers van SRD 7.52 naar SRD 14.29 en dan naar SRD 21.30 vandaag aan de dag. De benzineprijs van SRD 7 naar SRD 21, EBS, de prijzen in de winkels en de Bazo-kaarten. En wat staat daar tegenover? Geen salariscompensatie. Met meer dan de helft is het salaris van de gemiddelde Surinaamse burger achteruitgegaan,” legde Bouva uit.
Bouva had het ook over de salarisaanpassing van de rechters die geruisloos de vorige maand is ingevoerd. De parlementariër gaf aan dat hij geen moeite daarmee heeft, maar als die salarissen worden aangepast moeten ook de andere groepen in de samenleving meegenomen worden. “Maar niets daarvan. Niets van salariscompensatie integendeel,” gaf hij aan.
Hij vraagt zich af waar de vakbonden zijn. Volgens hem worden bepaalde vakbondsleiders zoet gehouden om niet op te komen. Hij noemde daarbij C-47 met Robby Berenstein als voorzitter, BvL/ALS met parlementariër (VHP) Reshma Mangre als voorzitter en Armand Zunder die nu werkzaam is op het Kabinet van de Vicepresident. “Toen kon men wel op de truck gaan staan, terwijl het volk het nu bijna tien maal moeilijker heeft,” meent Bouva.
Met de start van de school is er geen ondersteuning gekomen vanuit de regering aan kansarme jongeren. De sociale pakketten worden niet meer verdeeld. Maar ook die COVID-steun die nu afgebouwd zal worden door het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken wordt door de parlementariër als asociaal gezien.
“U hebt nooit COVID-steun verdeeld zoals het noodzakelijk is geweest. In de periode van de regering-Bouterse kregen tien tot twaalf duizend mensen COVID-steun. Bij de start is maar aan 1500 mensen gegeven en na lang aandringen in DNA is het aantal gegaan van 1500 naar 2000 en nu waarschijnlijk naar 3000 mensen van de meer dan 20.000 die COVID-steun hebben aangevraagd. Waar praat u over als u gaat stoppen, omdat het niet meer nodig is,” zei de politicus.
Hij roept de regering op om het beleid om te buigen en een andere koers op te gaan. Het asociaal beleid dat gevoerd wordt moet tot het verleden gaan behoren, zei hij.
Jerrel Harderwijk