INGEZONDEN
In de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei 2025 lijkt de regering-Santokhi steeds meer gefocust op politieke overleving en het veiligstellen van coalitionele belangen dan op het daadwerkelijke oplossen van de urgente vraagstukken die Suriname momenteel teisteren. De recente benoeming van Genevievre Jordan als onderminister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is een voorbeeld van een bestuur dat steeds meer wordt gekarakteriseerd door politieke deals en vriendjespolitiek, terwijl de structurele problemen binnen het land – vooral op het gebied van onderwijs en infrastructuur – blijven verergeren.
De benoeming van Jordan heeft een zware politieke lading. Het voormalige lid van De Nationale Assemblee (DNA) werd niet benoemd vanwege haar ervaring of expertise op het gebied van onderwijs of cultuur, maar veeleer omdat ze politiek loyaal is aan de huidige coalitie.
“De regering had de kans om een krachtige minister of onderminister aan te stellen die de nodige hervormingen kon doorvoeren, maar koos in plaats daarvan voor politieke overwegingen”
Dit patroon van politieke benoemingen is geen uitzondering. Zo werd ook Sieuw Ramsukul benoemd als onderminister van Grondbeleid en Bosbeheer, een functie waarvoor zijn kennis en ervaring op het gebied van landbeheer wellicht niet vanzelfsprekend zijn. Het roept vragen op over de toewijzing van functies op basis van politieke allianties in plaats van inhoudelijke kwalificaties.
De benoemingen geven blijk van een zorgwekkende trend waarbij de vraag of de benoemden daadwerkelijk in staat zijn om de grote uitdagingen van hun ministeries aan te pakken, minder van belang lijkt dan hun politieke betrouwbaarheid. In een land waar het onderwijs al jaren in crisis verkeert, is het schrijnend dat Jordan wordt aangesteld om leiding te geven aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zonder enige aantoonbare expertise op dit gebied.
Het onderwijs staat al lange tijd onder druk door verouderde infrastructuur, tekorten aan gekwalificeerd personeel en een gebrek aan essentiële leermiddelen. De regering had de kans om een krachtige minister of onderminister aan te stellen die de nodige hervormingen kon doorvoeren, maar koos in plaats daarvan voor politieke overwegingen. Dit druist in tegen de noodzaak van inhoudelijke en deskundige hervormingen in de sector.
Coalitiepolitiek boven nationaal belang
De benoemingen zijn tevens een duidelijk signaal van de politieke verdeeldheid en de machtsstrijd binnen de coalitie. Het feit dat de regering-Santokhi – volgens eigen zeggen – in januari 2025 nog twee onderministers zal benoemen voor de coalitiepartner Pertjajah Luhur (PL) illustreert hoe het politieke landschap meer wordt gekarakteriseerd door belangen en politieke overleving dan door effectief bestuur.
De spanning tussen de coalitiepartners Abop en PL is inmiddels hoog opgelopen, wat suggereert dat de regering meer bezig is met het balanceren van interne machtsverhoudingen. Het is niet moeilijk te concluderen dat deze benoemingen vooral zijn bedoeld om de politieke rust binnen de coalitie te bewaren.
De aanhoudende spanningen tussen coalitiepartners maken het duidelijk dat het politieke spel op de voorgrond staat. De regering heeft een strategie ontwikkeld die volledig draait om het verzachten van interne spanningen en het consolideren van macht. Dit leidt tot een situatie waarin politieke loyaliteit wordt beloond boven competentie en deskundigheid, wat het land verder in een bestuurlijke crisis dreigt te storten.
Integriteitsproblemen
De benoeming van onderministers vindt plaats tegen de achtergrond van het lopende onderzoek door de Centrale Landsaccountantsdienst naar vermeende malversaties binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoewel het onderzoek naar corruptie en mismanagement nog gaande is, lijkt de regering haar aandacht meer te richten op het benoemen van nieuwe functionarissen dan op het aanpakken van de onderliggende problemen van corruptie en wanbestuur.
Het gebrek aan transparantie en de voortdurende afwezigheid van duidelijke, publiekelijke acties om het vertrouwen van de Surinaamse bevolking te herstellen, versterken het gevoel van onvrede en wantrouwen. Er is geen zichtbare politieke wil om de kwestie van integriteit serieus aan te pakken en de regering lijkt te hopen dat de benoemingen van nieuwe onderministers de publieke aandacht van de corruptiezaken afleiden.
Verwaarlozing nationaal belang
In een tijd van toenemende economische en sociale druk zou de regering-Santokhi haar energie en middelen moeten richten op het oplossen van de problemen waarmee het land wordt geconfronteerd. Dit is een gemiste kans voor het land.
De regering-Santokhi heeft in haar beleid en acties laten zien dat het land meer dan ooit behoefte heeft aan hervormingen en aan leiderschap dat zich richt op het nationale belang in plaats van op politieke overlevingsstrategieën.
Verkiezingen 2025
Met de verkiezingen in het vooruitzicht lijkt het erop dat de regering haar focus heeft verlegd van het oplossen van de problemen van Suriname naar het veiligstellen van politieke steun en het handhaven van een coalitie die, hoewel fragiel, nog steeds haar belangrijkste strategie is voor overleving. Dit kan niet de weg vooruit zijn voor Suriname.
De komende maanden moeten de …
- Agressieve ‘Rambo’ wegens mishandeling en afpersing veroord…..
- Landvreugd over aangetroffen situatie op BIZA: ‘het was nie…..
- Politie Livorno houdt zoon aan die bejaarde moeder met de d…..
- Su AID heeft reeds SRD 4.5 miljoen voor Bloedbank..
- Nu ook e-books en boeken te bestellen via vernieuwde Boeken…..
- Minister Ramadhin: “Preventie van hart- en vaatziekten blij…..
- Douane Nederland onderschept cocaïne in kerstbroden..
- Bewolkt in de ochtend met middagbuien..
- Formele DNA-vergadering op zaterdag ongebruikelijk, zegt Be…..
- Verkopers vuurwerk Nickerie houden zich niet aan regels..
- Trump vraagt om uitstel TikTok-verbod en wil politieke oplo…..
- Wel of geen staatsbegrafenis Desi Bouterse..
- Politie tast in het duister over mysterie rondom dood voort…..
- Politie vordert 688 rijbewijzen in voor verschillende overt…..
- Matawai gemeenschap brengt dank uit aan Bouterse..
- Onderzoek naar familie Fernandes belicht haar rol in slaver…..
- AZP worstelt met grote schuldenlast van meer dan SRD 200 mi…..
- DNA debateert vandaag over 2 wetten die haast hebben..
- Guyanese crafters en producenten krijgen boost tijdens kers…..
- Vrouw aangehouden voor poging tot drugs smokkel in politiec…..
- CCK en IRIS bespreken behoud monumentale gebouwen met presi…..