Regering praat met schuldeisers over aflossen schulden

De regering heeft tijdens een onderhoud met verschillende crediteuren gevraagd om een ‘stand still’. Hiermee wordt bedoeld een periode waarbij er intensief gesproken wordt om tot een vergelijk te komen met betrekking tot het aflossen van de schulden. Deze periode zal duren zolang die nodig is. Ook de zware obligatieleningen van Oppenheimer worden hierin meegenomen.
Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zei tijdens een persconferentie, dat Suriname geen keus heeft om dit pad te bewandelen. Het informeren van de schuldeisers was noodzakelijk, zodat ze een goed beeld hebben van de situatie.
De bewindsman ging verder in op de hulp die gezocht wordt bij onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Suriname hoopt in januari 2021 goedkeuring te krijgen om zo in aanmerking te komen voor de nodige financiële middelen. Hoe groot dat bedrag is hangt af van de trekkingsrechten die het land heeft bij het fonds.
Het bedrag dat vrijgemaakt moet worden door het fonds over een periode van drie jaar zal rond de US$ 700 miljoen bedragen. Minister Achaibersing benadrukte, dat de gelden het liefst niet gebruikt zullen worden om te interveniëren op de valutamarkt. De bewindsman gaat ervan uit dat als een land een behoorlijke monetaire reserve heeft, de markt zichzelf stabiliseert.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald