“Regering moet uitbuiting buitenlandse arbeidskrachten tegengaan”

Volgens minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW en J) moet de regering meer doen om uitbuiting van buitenlandse arbeidskrachten tegen te gaan. De bewindsman heeft zich voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM) uitgelaten over de situatie van de Cubanen en een Colombiaan die in Suriname Spaans les geven.

ADVERTENTIE

Mac Andrew zegt dat personen die voor de overheid werken, onder bepaalde voorwaarden een ontheffing kunnen krijgen om legaal arbeid te verrichten. Dit zou ook moeten gelden voor de genoemde groep buitenlanders die momenteel werkzaam zijn op enkele scholen in Suriname. Voor deze groep kan een werkvergunning worden verstrekt.
Mac Andrew zegt dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) verantwoordelijk is voor het in orde maken van de ontbrekende documenten. Het gaat om zes Cubanen en één Colombiaan die zijn aangetrokken om Spaans les te geven. Minister Mac Andrew gaf aan niet precies op de hoogte te zijn van de verblijfsstatus van deze personen, maar benadrukte dat werken zonder geldige documenten niet is toegestaan.
Volgens de minister is aan hem door collega’s meegedeeld dat de leerkrachten legaal het land zijn binnengekomen, maar dat bepaalde documenten nog moeten worden ingediend bij de afdeling Vreemdelingenzaken. Tijdens de regeringsraad van twee weken geleden is besloten dat indien deze leerkrachten daadwerkelijk werkzaamheden hebben verricht, zij recht hebben op hun salaris.
Minister Mac Andrew bekritiseerde de late betalingen binnen het onderwijs, die niet alleen buitenlandse krachten treffen, maar ook Surinaamse leerkrachten. De betrokken Spaans leerkrachten zouden al ruim zeven maanden niet zijn uitbetaald. Hij kon niet bevestigen of de betaling inmiddels heeft plaatsgevonden, maar benadrukte dat hierover in de RvM duidelijke afspraken zijn gemaakt.
“De overheid moet werken naar een systeem waarin iedereen die arbeid verricht, tijdig wordt beloond. Dat is een principe dat Suriname heeft geratificeerd bij de International Labour Organization (ILO)”, aldus de bewindsman.
Volgens hem moet de regering meer doen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Niet alleen om de rechten van werknemers te waarborgen, maar ook om uitbuiting van buitenlandse arbeidskrachten tegen te gaan.
Buitenlanders mogen niet in een situatie belanden waarin zij door het ontbreken van documenten illegaal werk verrichten, wat hun kwetsbaar maakt. Mac Andrew benadrukte dat het toezicht op werkvergunningen in handen is van de Arbeidsinspectie, maar dat dit samen moet gebeuren met andere diensten, zoals de Vreemdelingenpolitie en het ministerie van Justitie en Politie. Een gezamenlijke aanpak is essentieel voor effectieve handhaving.