Regering laat personeel Simba, Esther Stichting en Ashiana in de steek

De regering heeft zich niet gehouden aan gemaakte afspraken met de bonden van de tehuizen Simba, Ashiana en Esther Stichting. Op 29 april was er met de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Uraiqit Ramsaran, overeenstemming bereikt over het optrekken van de vervoerstoelage. De medewerkers zouden eind mei hun aangepaste vervoerstoelage gestort krijgen.
Het personeel zou vanaf deze maand in plaats van SRD 80 aan vervoerstoelage SRD 141 ontvangen. Het aangepaste bedrag zou met terugwerkende kracht uitbetaald worden, vanaf januari 2020 tot en met mei 2021.
Volgens Eugene Daniël, secretaris van de bond bij de Esther Stichting, moeten de gelden uitbetaald worden door de ministeries van Financiën en Planning en Binnenlandse Zaken (Biza). Daniël zegt dat de fout niet ligt aan de bond, maar aan het ministerie van Biza. De medewerkers die financiële zaken in orde moeten maken hebben volgens Daniël geknoeid met de gegevens van personen, omdat alle informatie maanden terug al is opgestuurd door de bond.
UltimatumDaniël geeft de regering tien dagen de ruimte om de toelagen te storten voor de medewerkers. Het geld moet vóór 13 juni gestort worden, want de medewerkers verdienen hun toelage. “Dit was niet de afspraak. Met de stijging van de koers zijn goederen nog duurder geworden. Hoe moeten de medewerkers het nu dan overleven,” vraagt Daniël zich af. Er moet heel snel gewerkt worden aan een oplossing, want het personeel kan niet langer blijven wachten op zijn geld.
Als het geld niet wordt gestort vóór 13 juni, zal de bond in actie gaan. “Wij zullen onze leden oproepen om deel te nemen aan een protestactie. Wij zijn veel te lang bezig te onderhandelen met de regering. Wanneer gaan deze tehuizen eindelijk een gelijkwaardige behandeling krijgen. De regering dient zich te houden aan de gemaakte afspraken,” zegt Daniël. Het is niet gelukt om een reactie te krijgen van Sozavo-minister Ramsaran.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald