De regering heeft vrijdag 9 mei en zaterdag 10 mei 2025 uitgeroepen tot dagen van nationale rouw, naar aanleiding van het overlijden van oud-president Jules Albert Wijdenbosch. Dit besluit is genomen als blijk van medeleven en solidariteit met de samenleving, de familie en de naasten van de overleden staatsman. De mededeling is gedaan door de minister van Binnenlandse Zaken, Delano Landvreugd.
ADVERTENTIE
Op beide rouwdagen zullen, van zes uur ’s ochtends tot zonsondergang, alle vlaggen op overheidsgebouwen en op ter rede en aan de steiger liggende schepen halfstok worden gehesen. De regering doet hierbij een oproep aan de gehele burgerij en het bedrijfsleven om dit eerbetoon eveneens in acht te nemen. Mediabedrijven, zowel radio- als televisiestations, worden verzocht hun programmering aan te passen aan het ingetogen karakter van deze dagen van nationale rouw.
StaatsbegrafenisHet gewezen staatshoofd overleed op woensdag 30 april 2025 op 83-jarige leeftijd. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor een staatsbegrafenis in gang gezet. In een officiële verklaring heeft de regering haar diepe medeleven betuigd met het heengaan van een man die gedurende decennia een prominente rol speelde in de opbouw van de Surinaamse staat.
Wijdenbosch bekleedde in zijn politieke loopbaan tal van hoge functies: hij diende als minister van Binnenlandse Zaken (1985–1987), premier (1987–1988), vicepresident (1991), en president van de Republiek Suriname van 1996 tot 2000. Van 2000 tot 2010 vertegenwoordigde hij het volk als lid van De Nationale Assemblee. In latere jaren was hij als raadsadviseur verbonden aan het kabinet-Bouterse, waarbij hij zich bezighield met complexe juridische en bestuurlijke vraagstukken.
Met zijn academische achtergrond als politicoloog en bestuurskundige heeft Wijdenbosch zich niet alleen onderscheiden als bestuurder, maar ook als denker en vormgever van het staatsbestel. Zijn overlijden betekent het verlies van een ervaren en invloedrijk staatsman, wiens nalatenschap diep verweven is met de moderne politieke geschiedenis van Suriname.
- Protest Stichting Lelydorp 2000 en omwonenden tegen bouw op…..
- Suriname zakt op persvrijheidsindex: zorgwekkende trend..
- ACM vraagt aandacht voor veiligheid journalisten en impact …..
- SVB-verkiezingen: De antwoorden zijn in de huidige SVB-stat…..
- Kiezers dom of politici dom?..
- “Geen reden tot zorg over verkiezingsorganisatie”..
- Markante Surinamers onderscheiden voor verdienstelijke bijd…..
- OKB informeert EU-waarnemers over verkiezingen..
- Kolkenzuiger ingezet bij Esther Stichting om verstoppingen …..
- Peruaans marineschip botst tegen olieplatform in de Amazone…..
- Boze en teleurgestelde medewerkers PCS smeken om salaris..
- Man aangehouden na ongewenste aanraking en diefstal..
- E-visa applicatie en chatbot gelanceerd tijdens AI-bewustwo…..
- ‘Dit land heeft kundige mensen nodig, geen loze beloften of…..
- SVB laat FIFA-dwang zwaarder wegen dan vonnis rechter..
- Studententoelage verhoogd naar SRD1.000..
- Suriname gekelderd naar plek 32 op wereldranglijst persvrij…..
- Stemming en inhoud..
- Persvrijheid..
- Orie in poleposition nationaal damkampioenschap..
- Somohardjo: ‘Wij hebben gekozen voor onze ziel en het vol…..