Regering gaat voor privatisering van verlieslatende staatsbedrijven

De regering heeft besloten om alle verlieslatende parastatale bedrijven af te stoten. Deze bedrijven vervullen al jaren geen belangrijke rol meer, en de overheid heeft er geen enkel voordeel aan. Het plan is om deze bedrijven van de staatshuishouding af te voeren. Binnen twee weken komt de regering met een structuur om dit plan uit te voeren.
Er is enige tijd geleden een rapport verschenen over de staatsbedrijven, waarin de positie van deze bedrijven wordt uiteengezet. Volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning kunnen na bestudering zeker dertig bedrijven worden afgestoten. Dit zei hij gisteravond tijdens een persconferentie na de Regeringsraadvergadering.
De bewindsman gaf aan dat sommige staatsbedrijven moeten blijven bestaan vanwege hun strategisch belang. Als voorbeeld noemde hij de Centrale Bank van Suriname en het Planbureau, die niet kunnen worden afgestoten. De basisgedachte, aldus de minister, is dat wat particulieren kunnen doen, de overheid dat niet hoeft te doen. Hij verwees hierbij voornamelijk naar productie.
Als pilot zal de regering starten met het afstoten van ongeveer twee bedrijven, die relatief eenvoudig af te stoten zijn, om te zien hoe het proces precies verloopt. Dit zal de staatsbegroting ontlasten en particuliere initiatieven meer kansen geven op het gebied van productie.
Volgens Raghoebarsing komt er ook wetgeving om dit beleid meer structuur te geven. Uiteindelijk zal de staat zich, volgens de minister, concentreren op haar basistaken: orde, veiligheid, wet- en regelgeving, en het creëren van basisvoorzieningen.