Regering en ondernemers samen in project goedkope basisgoederen

07/01/2021 18:30 – Wilfred Leeuwin

: dWT Archief  
PARAMARIBO – Importeurs en winkeliers, maar ook de Consumentenkring Suriname geven hun volle ondersteuning aan het project van de regering om zo snel als mogelijk de prijzen van basisgoederen in de winkels omlaag te brengen. Het ter beschikking stellen van US dollars aan de importeurs van eerste levensbehoeften, tegen de unificatiekoers van SRD 14,29 is donderdagmiddag een van de belangrijkste toezeggingen die de regering, in de persoon van minister Armand Achaibersingh van Financiën en Planning heeft gedaan aan de importeurs.
Woordvoerder Arun Hindori van het Platform van Levensmiddelen Importeurs in Suriname (PLIS) zegt dat de importeurs na een goed overleg akkoord zijn gegaan met dit project. “Het kan alleen maar bijdragen dat de koopkracht van de consument wordt versterkt en daaraan zullen wij zeker meewerken”, zegt Hindori. Het gaat hier om een proef- of overbruggingsproject waarin de regering gedaan wil krijgen dat de prijzen van basisgoederen met ongeveer 20 procent omlaag gaan.
Het project geldt voor de komende twee maanden waarna een evaluatie zal worden gemaakt. Vooral het beschikbaar stellen van US dollars via de lokale banken aan de importeurs tegen de unificatiekoers zal een traject zijn dat goed moet worden aangepakt. Zo is het nu nog niet duidelijk hoeveel aan US dollars in totaal beschikbaar worden gesteld, zodat volledig in de behoefte aan zowel dollars als basisproducten kan worden voorzien.
De regering, winkeliers, banken, importeurs alsook de Consumentenkring zijn er echter wel van overtuigd dat er iets gedaan moet worden. Hindori en voorzitter Grattel Wolfram van de Winkeliers – en Ondernemersvereniging Suriname, merken wel op dat de verlaagde prijzen niet morgen al te merken zullen zijn. Er zijn namelijk nog producten op de schappen en in de magazijnen die tegen een hogere koers dan de unificatiekoers zijn ingekocht.
Die zullen eerst uitverkocht moeten worden. De nieuwe prijzen zullen gelden voor de nieuwe partijen die tegen de koers van de Centrale Bank van Suriname zijn ingekocht. Volgens Wolfram zal er een goede communicatie moeten zijn tussen regering, winkeliers, importeurs en de Consumentenkring over het bekendmaken van de prijzen. Volgens haar zullen die ook niet altijd uniform zijn maar dat er  wel sprake zal zijn van een daling in de prijzen.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname