Regering draait verhoging brandstofprijzen terug

De regering heeft de verhoging van de brandstofprijzen met SRD 1 teruggedraaid. De verhoging zou een uur terug om 00:00 uur ingaan. De aanpassing is gisteren rond 20:30 uur ingetrokken. Servicestation exploitanten hebben gisteren om 15:30 uur via e-mail de mededeling van de verhoging gehad. De prijsverhoging van SRD 1 was voor zowel unleaded als diesel bedoeld. De prijs voor unleaded bij Gow2 is SRD 6,39 en Diesel SRD 5,89.
De voorzitter van Surinaamse Servicestation Exploitanten Bond, Sirodjenie Jankie, bevestigt in gesprek met Suriname Herald in eerste instantie de verhoging en daarna intrekking hiervan. De directeur van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EOTI) heeft haar telefonisch op de hoogte gesteld van de intrekking. Volgens de directeur moest de mededeling niet op zo’n manier, maar ruim van tevoren worden meegedeeld.
Inkomstenverhogende maatregelenHet verhogen van de prijzen van brandstof is onderdeel van de inkomstenverhogende maatregelen van de regering Santokhi/Brunswijk. Het is nog niet duidelijk wanneer de verhoging ingaat. Jankie zegt dat het geen verrassing is voor haar dat de aanpassing in zo’n kort tijdbestek zou plaatsvinden. Bij de vorige regering was het volgens haar een uur voordat de nieuwe prijs gehandhaafd moest worden, meegedeeld aan de servicestation exploitanten.
Zij stelt dat het verhogen van de prijzen bij de pomp een gemakkelijke manier is om aan meer inkomsten te komen voor de overheid. Hoewel de SSEB-voorzitter bewust is dat de verhoging de toeloop bij de pompstations zal treffen, zegt zij ook dat ze zich bewust is van de financiële situatie waarin het land zich bevindt. De benzineprijs wordt bepaald door het ministerie van EOTI. Hierin heeft de SSEB totaal geen inspraak.
Tijdens een kennismakingsbezoek van de SSEB aan de minister, is hen voorgehouden dat er binnenkort een commissie zal worden benoemd waarin ook de SSEB zitting zal nemen. Janki kijkt uit naar de instelling van deze commissie. Bij de minister zijn verschillende knelpunten aangekaart, waaronder de lage winstmarge van servicestation exploitanten.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald