Regering betaalt 608.000 euro om nierdialyse te garanderen

De regering heeft met het betalen van 608.000 euro aan een leverancier van onder andere dialysevloeistof (ook wel badwater genoemd) ervoor kunnen zorgen dat dialyseren bij het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC) gegarandeerd is. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft patiënten, personeel en de leiding van het NNC vandaag toegesproken en hen de garantie gegeven dat de diensten onverstoord door kunnen gaan nu de leverancier van dialysaat betaald wordt.
Het betreft hier een betalingsachterstand van een jaar die 1 miljoen euro bedraagt, legt de minister uit. Ramadhin geeft aan dat de leverancier alles had stopgezet waardoor er gewerkt werd met de verbruiksmiddelen die aanwezig waren.

Minister Ramadhin van Volksgezondheid heeft patiënten, personeel en de leiding van het NNC vandaag toegesproken. Foto: Suriname Herald

Het NNC werd vrijdag geconfronteerd met de stopzetting van dialysevloeistof door de leverancier. De minister is toen in onderhandeling gegaan met de leverancier en is overeengekomen dat de leverancier dialysevloeistof en andere verbruiksmiddelen weer ter beschikking stelt en wel voor een week. De voorwaarde was echter wel dat een deel van de achterstallige betalingen ingelopen moet worden. Vandaag heeft de overmaking plaatsgevonden, zegt de minister aan de patiënten en het personeel.
Patiënten die vandaag naar het NNC gingen, kregen te horen dat ze niet gedialyseerd konden worden omdat er geen badwater aanwezig was. Dialyseren gebeurt met een dialysemachine. Een dialysemachine gaat lang mee en maakt gebruik van een kunstnier. Een kunstnier is maar één keer te gebruiken. Ook de slangetjes worden na elke dialyse weggegooid. De spoelvloeistof gaat weg via de afvoer.
De patiënten zijn naar het ministerie van Volksgezondheid getogen om hun misnoegen te uiten. Na enige tijd is de minister zelf naar de patiënten toegelopen op het complex van het NNC. Ramadhin maakt duidelijk dat hij sinds zijn aantreden geconfronteerd werd met betalingsachterstanden.
Glenn Uiterloo, bedrijfsleider van het NNC, begrijpt de gemoedstoestand van de patiënten maar is blij dat er een oplossing is gekomen voor dit probleem. Doordat het badwater veel later is gehaald betekent het dat personen op een later tijdstip gedialyseerd zullen worden.
Het NNC heeft drie locaties. Op dagbasis worden er ongeveer 150 personen gedialyseerd. In het weekend is dit aantal rond de 100 personen.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald