PARAMARIBO — De regering heeft unaniem ingestemd met de uitvoering van het “No Girl Left Behind”-project. Daarmee erkent Suriname, als eerste land in de regio, kosteloze en veilige menstruatieproducten als mensenrecht voor meisjes tussen twaalf en achttien jaar.
Deze stap vormt een belangrijke mijlpaal in de aanpak van menstruatiearmoede en sociale ongelijkheid, en benadrukt Suriname’s inzet voor de gezondheid, het onderwijs en de waardigheid van alle meisjes in het land. Dit besluit werd vrijdag genomen tijdens de regeringsraadvergadering.ADVERTISEMENT
“Met dit project waarborgen we dat elk meisje in Suriname haar schooltijd met waardigheid kan doorlopen – vrij van schaamte of schoolverzuim vanwege haar menstruatie”
De Surinaamse regering erkent dat toegang tot menstruatieproducten een fundamenteel mensenrecht vormt. Het initiatief is gebaseerd op het uitgangspunt dat meisjes dezelfde kansen op onderwijs, gezondheid en persoonlijke groei verdienen als jongens. Met dit project wordt de verantwoordelijkheid van de overheid om gendergelijkheid te bevorderen, verankerd in zowel beleid als uitvoering.
President Chandrikapersad Santokhi zegt dat menstruatie nooit een belemmering mag zijn voor de toekomst van een meisje. “Met dit project waarborgen we dat elk meisje in Suriname haar schooltijd met waardigheid kan doorlopen – vrij van schaamte of schoolverzuim vanwege haar menstruatie.”
Uit onderzoek blijkt dat meisjes uit financieel kwetsbare gezinnen in Suriname jaarlijks gemiddeld 33 tot 55 schooldagen missen vanwege een tekort aan menstruatieproducten. Bovendien lopen zij meer risico op gezondheidsproblemen, zoals infecties, doordat ze genoodzaakt zijn producten van lage kwaliteit, die schadelijke stoffen kunnen bevatten (veel plastic of chemicaliën), te lang te gebruiken.
Het “No Girl Left Behind”-project maakt een einde aan deze structurele ongelijkheid. Door gratis menstruatieondergoed van hoge kwaliteit aan te bieden, verdwijnen de bijkomende financiële lasten voor gezinnen met dochters. Hiermee wordt een diepgeworteld probleem aangepakt dat jarenlang over het hoofd is gezien. Met dit initiatief hoeven ouders niet langer de pijnlijke keuze te maken tussen basisbehoeften als voedsel of huur en de aanschaf van hygiënische producten voor hun kinderen.
Naast de praktische en economische voordelen, draagt het project bij aan de emancipatie van meisjes. Menstruatie blijft in veel gemeenschappen een taboe, wat een negatieve invloed heeft op het zelfbeeld en de eigenwaarde van jonge meisjes. Door het beschikbaar stellen van kwalitatieve, veilige en herbruikbare menstruatieproducten helpt het project dit stigma te doorbreken.
Meisjes krijgen toegang tot kennis, hulpmiddelen en ondersteuning, waardoor hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen toeneemt. “No Girl Left Behind is niet alleen een project – het is een belofte. Een belofte dat elk meisje in Suriname ertoe doet, en dat haar ontwikkeling niet langer wordt beperkt door natuurlijke processen die geen reden tot schaamte mogen zijn”, aldus minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.
Het programma zal landelijk worden uitgerold en is bedoeld voor 34.000 meisjes tussen twaalf en achttien jaar. Er wordt geen onderscheid gemaakt op basis van inkomen, woongebied of schooltype. Elke deelnemer ontvangt hetzelfde pakket met herbruikbaar menstruatieondergoed en voorlichtingsmateriaal over hygiëne en gebruik.
Naast de sociale en gezondheidsvoordelen biedt het project ook een positieve bijdrage aan het milieu. Door over te stappen op herbruikbaar menstruatieondergoed wordt het gebruik van wegwerpmenstruatieproducten drastisch verminderd in voordeel van ons milieu.
Het “No Girl Left Behind”-project draagt bij aan meerdere Sustainable Development Goals (SDG’s):
SDG 3: Goede gezondheid en welzijn – Gezonde menstruatie betekent gezondere meisjes.
SDG 4: Kwaliteitsonderwijs – Minder schoolverzuim en betere leerprestaties.
SDG 5: Gendergelijkheid – Gelijke kansen en doorbreking van menstruatiestigma.
SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie – Herbruikbare producten verminderen afval.
SDG 13: Klimaatactie – Minder plasticvervuiling draagt bij aan het klimaatbeleid.
- Zorgonderwijs Suriname krijgt impuls door samenwerking met …..
- Ook vandaag wat onweersbuien..
- SAO en Self Reliance starten leertraject voor AutoBody Repa…..
- Brunswijk in Wanhatti: ‘Ik ben een echte leider, zoals geen…..
- Pentagon start met ontslag transgender militairen na beslis…..
- Leonie Henriëtte Alphonsina Dompig-Dulder (93) Paramaribo 8…..
- William Dawson (75) Paramaribo 8-5-2025..
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude ti…..
- BEP stapt af van etnische politiek..
- Volksgezondheid waarschuwt voor neppe ozempic (semaglutide)..
- ECD: Winkeleigenaren moeten weegschalen ijken..
- Ravaksur Plus dreigt met acties na vastgelopen loononderhan…..
- NDP: Van beloftes naar beleningen – De financiële erf…..
- Ravaksur plus bereidt acties voor; geld dient op tafel gele…..
- Minister Ramadhin: Nefroloog Goerdat inde onterecht tiendui…..
- Minister Ramadhin beschuldigt DNA-kandidaat van aannemen va…..
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerd…..
- Amafo reageert op klacht Chas Mijnals: ‘beschuldiging is be…..
- ‘Zusterteams’ Yelyco op koers voor eerste klasse finale..
- Concubinaat en buitenvrouwen: tussen recht en realiteit..
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis..