Regering belooft oplossen grondenrechtenvraagstuk

Het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk en de wettelijke erkenning van de eerste bewoners van Suriname, moet in de eerste helft van de zittingstermijn Santokhi-Brunswijk een feit zijn. Deze garantie gaf waarnemend president Ronnie Brunswijk, gisteren tijdens de viering van de Dag der Inheemsen in de Palmentuin. Brunswijk was waarnemend president, omdat het staatshoofd in Guyana was voor het bijwonen van de inauguratie van zijn ambtgenoot, Mohamed Irfaan Ali.
Brunswijk merkte op dat de regering de rechten van alle groepen in Suriname respecteert, zo ook van de tribale volken. De oproep van deze groep op de internationale dag, is volgens hem niet aan dovemansoren gezegd. Inheemse rechten zijn volgens Brunswijk meer dan grondenrechten alleen. Daarom is besloten om de rechten van deze groep ook op te nemen in het Regeerakkoord 2020-2025. Ook in het Nationaal Ontwikkelingsplan zal deze kwestie te vinden zijn, verzekerde Brunswijk.
Hij gaf verder aan dat 9 augustus het symbool is voor respect voor deze groep. De dag is in 1993 door de Verenigde Naties per resolutie vastgesteld. In Suriname is deze dag sinds 2006 een nationale vrije dag. Brunswijk voerde aan dat dit nu de tijd is om de jarenlange oproep van de inheemsen aan te horen en ook om de problemen daadwerkelijk op te lossen.
Voor wat betreft het grondenrechtenvraagstuk liet Brunswijk weten dat deskundigen al bezig zijn te kijken naar het concept, dat de vorige regering aan het eind van hun regeertermijn heeft ingediend. Daarna zullen er zeker acties ondernomen worden.
Hij riep alle inheemse organisaties op om te bundelen voor het grotere doel. De waarnemend president gaf hen mee, dat zij door middel van eenheid meer zullen bereiken.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald