Regering afwachtend met tientallen financieringsmodellen

07/11/2020 08:02 – Wilfred Leeuwin

Minister Achaibersing (r) overhandigde op 18 september de nota economisch herstel aan president Santokhi. : CDS  
PARAMARIBO – De regering heeft, als het om het oplossen van haar financiële problemen gaat, genoeg aanbiedingen. Van nationale tot internationale personen, instanties en investeringsbedrijven. “Tot vrijdag was het aantal aanbiedingen om ons financieel te helpen al op 78”, zegt minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning tegen de Ware Tijd.
Echter, de regering heeft gemeend niet meteen toe te happen, maar een procedure te volgen om precies na te gaan, wie, wie is, waar het precies om gaat, welke investeringen gepland zijn en zeker ook dat het accepteren van een aanbieding ook veilig is voor Suriname. Om dit proces te sturen is er een commissie samengesteld om alle aanbiedingen te beoordelen. “We moeten in alle gevallen voorzichtig te werk gaan”, benadrukt Achaibersing.
Na de beoordeling krijgt de aanbieder een reactie waarna ook een formulier wordt aangeboden door de regering dat moet worden ingevuld. Dit is nodig zodat zorgvuldig kan worden onderzocht wie de investeerders zijn. “Ik wil niet van te voren zeggen dat een aanbieder niet zuiver is, maar het gaat om veel geld en ook moet worden voorkomen dat je later tot de ontdekking komt dat je in een machtsgreep zit waaruit je moeilijk kan komen”, verduidelijkt de bewindsman.
Onder de tientallen aanbieders is een groep internationale investeerders, die via een in Suriname geboren projectontwikkelaar bereid is vijftien miljard US dollar in te zetten voor zowel de financiering van directe financieel economische problemen, zoals de lening bij Oppenheimer, als ook het uitvoeren van negen infrastructurele en andere ontwikkelingsprojecten. Suriname hoeft in de investeringsfase zelf geen cent bij te dragen, krijgt ook nog een lange looptijd en een grace period van tussen de vijf en tien jaar.
Projectontwikkelaar Anielpersad Lachman die in 2016 terug naar Suriname kwam en het bedrijf Kishan Bhumandla heeft opgericht, zegt tegen de Ware Tijd dat op 24 juli een brief aan president Chandrikapersad Santokhi is gestuurd waarin de aanbieding is verwerkt. Het financieringsaanbod en de ontwikkelingsplannen zijn ook opgestuurd naar verschillende ministers onder wie Achaibersing, Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Er zijn daarnaast gesprekken gevoerd met coalitiepartner Gregory Rusland van de NPS, vicepresident Ronnie Brunswijk en andere regerings- en coalitietoppers.
Tot op heden is er geen tegenreactie geweest en geen enkele communicatie. De enige persoon die zich positief heeft uitgelaten en zelf bereid is met de investeerders in zee te gaan is Brunswijk. Echter, de vicepresident lijkt volgens Lachman niet in de positie te verkeren om zaken gedaan te krijgen. De projectontwikkelaar die CEO is van Kishan Bhumandla, zegt dat vóór de verkiezingen van 25 mei, toen duidelijk werd dat Suriname in financieel zwaar weer verkeerde, het plan al was opgevat om het land te hulp te schieten. De groep investeerders die op zoek is naar landen – vooral in de Caribische regio – om te investeren, kon door hem worden overtuigd van de vele mogelijkheden die Suriname biedt.
Door de kwestie met Oppenheimer hield investeren in Suriname met een defaultstatus, een hoog risico in, waardoor één van de investeerders, die zelf bij Oppenheimer is aangesloten, heeft aangeboden om deze kwestie ook mee te nemen in zijn financieringsaanbod. Het enige dat de Surinaamse regering moest doen, was instemmen met een verklaring dat via die investeerder verder met Oppenheimer zou worden onderhandeld. Ook wat dit betreft heeft de regering niets van zich laten horen, nadat het voorstel is gedaan. “Ik kan mij deze aanbieding niet precies herinneren en eigenlijk verbaast het mij dat deze aanbieders geen reactie van ons hebben gekregen. Ik zal dit zeker laten natrekken en dan krijgen zij zoals iedereen wel een brief terug van ons”, zegt Achaibersing. De minister merkt wel op dat in het geval van Oppenheimer de regering extra voorzichtig te werk moet gaan.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname