Regels voor vliegverkeer aangescherpt

29/01/2021 05:54 – Amanda Palis

: FB Surinam Airways  
PARAMARIBO – Suriname heeft in het kader van verdergaande beschermingsmaatregelen tegen Covid-19 deadlines vastgesteld voor repatriatievluchten. Voor Brazilië is vrijdag de laatste inkomende en uitgaande vlucht toegestaan. Dit is donderdag door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid tijdens een Covid-19-persconferentie via Zoom aangekondigd. Vrachtvluchten zijn wel toegestaan.
Met betrekking tot het vliegverkeer met de Verenigde Staten geldt voor zowel inbound als outbound alleen repatrianten, expats en essentiële personen. Wat wordt verstaan onder ‘essentiële personen’ zal nader worden toegelicht door het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. “Na 7 februari zal er geen toestemming worden gegeven om gestrande personen te repatriëren. Elke Surinaamse repatriant heeft tot en met 7 februari de tijd terug te komen met een repatriatievlucht”, onderstreepte de bewindsman.
Ook voor vluchten naar en uit Nederland gelden aanvullende beperkingen. “Personen die aankomen of vertrekken voor urgente medische gevallen zal toestemming worden verleend en bij overlijden zullen slechts familieleden in de eerste en tweede graad worden toegelaten”, zegt Ramadhin. Ook repatrianten (ingezetenen die langer dan zes maanden zullen verblijven) en expats zullen toestemming krijgen.
De minister benadrukt dat er geen groen licht zal worden gegeven voor vakantiegangers of huwelijken. “Dezelfde regels gelden voor mensen die van Suriname naar Nederland gaan. Ze zullen zelf verder moeten afstemmen met de luchtvaartmaatschappijen”, zegt de minister.
Voor Guyana geldt zowel inbound als outbound dat er slechts repatrianten mogen worden vervoerd. Ramadhin liet in het midden of de Canawaima, die de veerverbinding tussen Suriname en Guyana onderhouding, in de vaart is. “Maar indien wel dan wordt de veerboot alleen voor cargo ingezet”, verzekerde hij.
Donderdagavond rond negen uur ontzenuwde de Communicatiedienst Suriname berichten in de media dat de veerverbinding donderdag was hervat. “Op 27 januari is er overleg geweest tussen de ministers van Transport, Communicatie en Toerisme, Bibis en Volksgezondheid waarbij is aangegeven, dat indien de grenzen onder de huidige omstandigheden opengaan, transport via de veerboot alleen voor cargo mogelijk zal zijn en geen passagierstransport. Een datum voor de hervatting is niet vastgesteld aangezien een aantal zaken nog moet worden afgewikkeld.” Onder meer moeten de besturen van Canawaima Suriname en Guyana nog afrondende gesprekken voeren.
Vrachtvluchten zijn wel toegestaan met een minimaal van vijftig passagiers die moeten voldoen aan de voorwaarden die zijn genoemd. Chartervluchten naar overige bestemmingen zijn tot en met 15 februari verboden. “Indien er een zekere urgentie is voor vluchten naar andere bestemmingen, zal dit binnen de regering besproken worden”, benadrukt Ramadhin.
Binnenlandse vluchten met een medisch karakter en voor vracht zijn toegestaan. “Voor het vervoer van toeristen of ingezetenen naar oorden of resorts in het binnenland zal geen toestemming worden verleend.” Ramadhin zegt dat ondanks de vele waarschuwingen via sociale media acties aangeboden worden door hotels en resorts. “We willen niemand zijn commerciële inspanning in de weg staan en aan de protocollen van de hotels komen wij niet, maar men moet wel beseffen dat er nu sprake is van community spreading. Dus iedereen met wie je in contact komt kan een potentieel besmet persoon zijn.”
Zijn collega van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, liet een waarschuwend geluid horen. “We zullen tegen u optreden en ook tegen een ieder die zich leent voor dit soort activiteiten. U zal worden beboet en we zullen uw zaak sluiten. Daar moet geen twijfel over bestaan”, aldus Amoksi.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname