PARAMARIBO — Milieuconserveringsfondsen binnen de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio (RedLac) streven er naar om in 2030 tenminste 30 procent van hun bossen en mariene omgeving als beschermd gebied te laten verklaren en te behouden.De bescherming wordt in relatie gebracht met klimaatverandering, waarbij het verlies van de biologische diversiteit aan het toenemen is. Het voornemen is vervat in een zogeheten 30 x 30 x 30 strategie van de fondsen die zich al in 1999 hebben gebundeld om regionale fondsen dichterbij elkaar te brengen en kennis en informatie met elkaar te delen. Voor Suriname is de Suriname Concervation Foundation (SCF) lid van Redlac.
Directeur Henna Uiterloo van de SCF legt uit dat in de strategie behalve behoud, het duurzaam gebruik van de beschermde gebieden, met een eerlijke verdeling van de voordelen die de bossen opleveren cruciaal is. De Redlac conserveringsfondsen zijn in oktober bijeengekomen op St Lucia. Daar hebben zij uitvoerig de stratege besproken en gekeken hoe de regio op een betekenisvolle manier hieraan uitvoering kan geven.
‘De rol van de SCF hierin zal zijn om bij het goedkeuren van projecten voor natuurbehoud, de uitwerking van de strategie medebepalend te laten zijn’
SCF ziet hierin een gelegenheid voor Suriname om het 30 x 30 x 30 strategisch plan specifiek op te nemen in haar nationaal milieuplan. De rol van de SCF hierin zal zijn om bij het goedkeuren van projecten voor natuurbehoud door, individuen, organisaties, de overheid en de Anton de Kom universiteit, de uitwerking van de strategie medebepalend te laten zijn. Daarnaast moeten alle in Suriname groene, niet gouvernementele organisaties worden betrokken. Voor zover bekend is er volgens Uiterloo nog geen nationale strategie waarin het 30x30x30 principe specifiek is verwerkt.
Coroniezwamp
Het verheffen van met name de Coroniezwamp tot beschermd gebied en andere al geïdentificeerde gebieden zou onderdeel moeten zijn van de nationale strategie. Daarnaast moet de mogelijkheid bekeken worden om nog andere specifieke mariene gebieden aan te wijzen als beschermd gebied. Benadrukt wordt dat in de strategie het niet alleen moet gaan om het verklaren van gebieden als beschermd, maar dat ook sprake moet zijn van een goede controle om de status van beschermd gebied te behouden.
De SCF-directeur benadrukt het nationaal belang van deze strategie. “Impact investment in natuurbehoud is het principe waar we vanuit moeten gaan. De SCF als het Surinaams financieringsmechanisme voor de bescherming, het instand houden en het op duurzame wijze benutten van deze beschermde gebieden staat klaar om de ondersteuning hierin te geven”, zegt Uiterloo.
Beter begrip
Volgens haar heeft het RedLAC Congres ervoor gezorgd dat de regio in de gelegenheid is gesteld, om de nieuwe mogelijkheden die er zijn op natuurbescherming, zowel fysiek als financieel, beter te begrijpen en zo nog meer individuele samenwerkingsverbanden met elkaar aan te kunnen gaan. In 2025 zal het volgend RedLAC Congres in Chili worden gehouden.
- Gewapende overval op winkelpand: slachtoffer mishandeld, da…..
- Soepe Koese tweede tijdens IFBB Pro World Championships 202…..
- Sanering van Surinaamse staatsbedrijven..
- PlanetGold project voor verminderen kwikgebruik..
- Ministry of GBB ignores court ruling on Berlin land issue..
- Schoten gelost nabij Kabinet van de President: vermoedelijk…..
- Defense awaits budget for renovation of military buildings..
- Woning volledig afgebrand in Nickerie..
- Regering wil iedere Nickeriaan ten minste één hectare landb…..
- SLM-vlucht na uren vertraging weer in de lucht..
- Democratische afgevaardigde roept niet op om te stemmen op …..
- ANARCHIE BIJ NEDERZETTINGEN..
- GRANI..
- Woning in Nickerie volledig afgebrand..
- 5Barki..
- Pertjajah Luhur draagt 28 kandidaat-ministers voor Binnenla…..
- Schoten gelost omgeving Kabinet President; verdachten inger…..
- Hoe gaan wij om met onze slaapstoornissen (6)..
- SEOB HEEFT DUIDELIJK STANDPUNT..
- VIJANDIG MIGRANTENBELEID..
- Zandwegen Nickerie worden binnenkort bezand..