Recreatieoorden Para hebben het moeilijk

Het is moeilijk voor recreatieoorden in Para om het hoofd boven water te houden. De onkosten kunnen nog nauwelijks betaald worden. Sherida Mormon, voorzitter van Stuurgroep Recreatieoorden Para, zegt dat het nu koffiedik kijken is. De inkomsten zijn enorm afgenomen. Na de vakantieperiode weten ze niet of er nog geld in het laatje zal komen.
Mormon legt uit dat het ophalen van vuil al een grote uitgave is, omdat zij daarvoor zelf moeten betalen. En de onderhoudskosten van de oorden zijn niet goedkoop. Daarom is het initiatief genomen om gesprekken te voeren met diverse actoren.
Het initiatief om de recreatieoorden te ondersteunen komt van de stuurgroep, het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), de Hakrinbank en de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA). De oorden hebben nu de mogelijkheid om geld te lenen bij de Hakrinbank. Er is kapitaal nodig om vooral de onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.
Volgens TCT-minister Albert Jubithana is de focus vooral gelegd op cultuurtoerisme, dat verder ontwikkeld moet worden. Vandaar dat de samenwerking positieve ontwikkelingen teweeg kan brengen voor deze groep ondernemers. Er is geen limiet voor het lenen van geld bij de Hakrinbank. Volgens directeur Rafiek Sheorajpanday heeft 70 procent van de oorden behoefte aan een lening.
Om in aanmerking te kunnen komen moeten de uitbaters wel een geldige vergunning hebben. De bedragen die de oorden willen lenen voor het uitvoeren van werkzaamheden liggen tussen de SRD 100.000 en SRD 2 miljoen. Het gaat in deze om een proefproject met de Hakrinbank.